ISIL militants seize Iraq's second-largest city MosulISIS controlează şi Tikirt, oraşul fostului preşedinte Saddam Hussein. Jihadiştii erau semnalaţi, joi, 12 iunie, în localităţi situate la o oră de drum cu maşina de capitala Bagdad, obiectivul lor declarat.

Islamiştii ISIS (sau ISIL; Islamic State of Iraq and Levant, Statul Islamic al Irakului şi Levantului, n.r.) vizează crearea unui califat sunnit de o parte şi de alta a graniţei dintre Irak şi Siria şi se arată a fi cea mai periculoasă ameninţare regională între grupările insurgente.

Armata şi poliţia din Mosul au fugit efectiv din faţa combatanţilor ISIS iar premierul Nouri al-Maliki a denunţat un complot împotriva guvernului, declaraţie care întăreşte impresia de neputinţă a Bagdadului în eforturile sale de a controla, pe de o parte, insurgenţa islamistă şi, de cealaltă parte, sciziunea sectară a ţării între sunniţi minoritari şi puterea centrală susţinută de majoritatea şiită.

1206_Isil4În Udhaim, oraş situat la 90 de kiliometri de Bagdad, un poliţist care nu a dat bir cu fugiţii în faţa combatanţilor ISIS s-a confesat Reuters: „Aşteptăm întăriri şi suntem hotărâţi să nu-i lăsăm (pe islamişti, n.r.) să preia controlul”. El şi-a exprimat temerea că insurgenţii plănuiesc să ocupe autostrada care leagă capitala de nordul Irakului, într-o tentativă de a izola Bagdadul.

În schimb, în Tikrit-ul sunnit islamiştii au pus pe picioare un Consiliu militar local care să preia frâiele administrative şi le-au spus civililor că bătălia decisivă se va da la Bagdad, după cum relatează surse din zonă. Liderii ISIS afirmă că nu doresc „sânge şi răzbunare ci reforme şi dreptate”.

SUA au partea lor de responsabilitate pentru ce se întâmplă în prezent în Irak.

1206_Isil6Organizarea şi pregătirea pentru luptă a soldaţilor irakieni au costat America 25 de miliarde de dolari. Iată şi efectele: moralul trupelor este scăzut, soldaţii fiind trataţi cu ostilitate în zonele cu populaţie sunnită.

Dezertarea de la Mosul este doar un ultim exemplu al lipsei de spirit combativ. Reuters notează că încă de anul trecut trupele guvernamentale au pierdut controlul în favoarea ISIS în cea mai mare parte a Văii Eufratului. În ultima săptămână armata irakiană s-a „evaporat” din Valea Tigrului şi astfel guvernul central ar mai deţine efectiv controlul, din punct de vedere militar, doar în Bagdad şi în regiunile din sud. Pentru cât timp, însă?

Ultimele evoluţii au pus în alertă marile cancelarii occidentale iar SUA au dat de înţeles că şi-ar putea revizui refuzul anterior de a executa lovituri aeriene contra ISIS.

Ambasadorii ţărilor NATO au ţinut, miercuri, o reuniune de urgenţă la Bruxelles, la cererea Turciei, care are un inters special în rezolvarea situaţiei, după ce consulul acestei ţări la Mosul şi zeci de funcţionari au fost luaţi ostatici de islamişti. Premierul turc Erdogan a discutat problema cu vicepreşedintele american Joe Biden.

ISIS/ISIL, islamiştii atât de radicali încât au fost excluşi din Al Qaeda

* Statul Islamic al Irakului şi Levantului (ISIS/ISIL) este o organizaţie condusă de Abu Bakr al-Baghdadi, un luptător şi tactician fost lider al grupării Al Qaeda în Irak.

* Aderenţii ISIS au fost excluşi din Al Qaeda pentru că împărtăşeau viziuni chiar mai radicale decât ale majorităţii membrilor grupării.

* ISIS dispune de 3 până la 5 mii de luptători.

* ISIS a exploatat cu abilitate sciziunea sectară din Irak între guvernul majorităţii şiite condus de Nouri al-Maliki şi minoritatea arabilor sunniţi, care se plâng că autorităţile centrale au monopolizat puterea.

* ISIS se află, de câteva zile, la apogeul său din punct de vedere militar şi politic, după ce a reuşit să captureze oraşul Mosul. Anterior, islamiştii ISIS capturaseră oraşele Fallujah şi Ramadi.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

4 Responses to Eşecul SUA în Irak: armata antrenată pe miliarde de dolari fuge din faţa ISIS (FOTO)

  1. […] Recent, spre mirarea profesorilor universitari din întreaga lume, mii de ostaşi irakieni înarmaţi cu arme americane moderne au abandonat lupta şi au fugit din faţa unui număr mult mai mic de luptători islamişti. Eșecul SUA în Irak. Armata antrenată pe miliarde de dolari fuge în fața ISIS, articol pe saitul… […]

  2. […] zonele unde ISIS a preluat controlul, exodul civililor se ridică la sute de mii de persoane, potrivit Agenţiei […]

  3. […] Grupul  Tăriceanu: Aproape 20 de parlamentari, între care mai mulți foști miniștri • Eşecul SUA în Irak: armata antrenată pe miliarde de dolari fuge din faţa ISIS (FOTO) • CLUJ. Udrea anunță că PMP va avea candidat propriu la șefia Consiliului Județean […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top