Președintele turc Recep Erdogan a anunțat victoria taberei „Da” în referendumul care modifica Constituția țării, acordând președinției noi puteri.

„Am fost atacați de alte națiuni ale lumii. Ați văzut cum ne-a ataca Vestul”, a spus Erdogan unei mulțimi adunate în centrul Istanbulului.

După numărarea a 99% din voturi, tabăra „Da” avea un scor de 51,3%, în timp ce voturile pentru respingerea modificărilor reprezentau 48,7%.

„Nu am fost divizați…Deja am fost pe propriul drum, acum vom accelera (cu noul sistem – n.r.)”, a spus el. „Avem foarte multă muncă de făcut în țară”.

Modificările consituționale au fost susținute de către Partidul pentru Justiție și Dezvoltare (AK) fondat de Erdogan, și de către conducerea Partidului pentru Acțiune Naționalistă (MHP), al cărui suport parlamentar a fost vital pentru a aducerea amendamentelor la Constituție în votul public.

Premierul Binali Yildirim a mulțumit celor care au votat modificările la Constituție.

„Suntem toți frați și surori într-un singur corp care rezistă în fața trădătorilor”, a spus premierul.

Noile modificări constituționale transformă Turcia dintr-un sistem parlamentar într-unul prezidențial.

Votul va da președintelui ales în 2019 puterea de a numi vice președinți, miniștri, oficiali de rang înalt și judecători.

De asemenea, președintele va avea dreptul să dizolve Parlamentul, să emită decrete executive și să impună starea de necesitate, conform Al Jazeera.

Înalta Comisie Electorală a Turciei (YSK) a anunțat duminică seara victoria taberei „Da” la referendumul pentru modificarea Constituției, transmite Reuters.

Numărul de voturi pentru modificarea a 18 articole din Constituție, în sensul extinderii prerogativelor președintelui țării, era cu 1,25 milioane mai mare decât numărul de voturi împotrivă. În momentul anunțului, mai erau de numărat doar 600.000 de voturi.

Guven a explicat că YSK a decis să ia în considerare și buletinele de vot pe care oficialii din secțiile de votare nu au aplicat o ștampilă obligatorie, cu excepția cazurilor în care se dovedesc fraude. Motivul deciziei a fost numărul mare de plângeri privind lipsa ștampilei respective.

Decizia a fost luată înainte de introducerea voturilor în sistem, iar membri ai Partidului Justiției și Dezvoltării, de guvernământ, precum și a principalei formațiuni de opoziție au fost prezenți în aproape toate secțiile și au semnat rapoartele

Opoziția consideră această neregulă un semn de întrebare asupra valabilității rezultatelor, reamintește Reuters. Partidul Republican al Poporului cere renumărarea a până la 60% din voturi, conform Agerpres.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Erdogan proclamă victoria „Da” în referendum | Opoziția cere renumărarea voturilor

  1. […] Liderii UE fac apel la consens după votul din Turcia • Erdogan proclamă victoria „Da” în referendum | Opoziția cere renumărarea voturilor • Băsescu: Ghiță, mai important decât Omar Hayssam; Trebuie apărat și lăsat să […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top