dragnea primariIntenția Executivului de a emite o ordonanță de urgență care să dea dreptul aleșilor locali să „zburde” timp de două săptămâni de la un partid la altul ridică o întrebare legitimă legată de amploarea fenomenului care s-ar produce. Singurul termen de comparație la îndemână este ceea ce s-a întâmplat în urmă cu opt ani, înainte de a intra în vigoare actul normativ care a interzis migrația politică.

Prevederea privind sancționarea cu pierderea mandatului a primarilor și consilierilor „traseiști” a fost adoptată acum prin Legea 249/2006 care modifica Statutul aleșilor locali. La acel moment însă, aleșii locali au avut la dispoziție o lună și jumătate să decidă în ce barcă politică sar. Și au decis. Mai bine de un sfert din totalul edililor și-au schimbat opțiunile politice.

A fost un fenomen remarcat atunci de un studiu al IPP, potrivit căruia 27% dintre primari şi-au schimbat apartenenţa în 2006, faţă de 12% în 2005.

Datele IPP arată că principalul beneficiar al migrației primarilor a fost Partidul Democrat, aflat la acel moment la guvernare și care deținea prin Vasile Blaga portofoliul Ministerului Administrației și Internelor, adică principala instituție care finanța primăriile.

Acum, cel care vrea să patroneze un nou „mini-mercato” al aleșilor locali este ministrul Administrației, Liviu Dragnea.

IPP avertiza că, în 2006, principalele  partide aflate la putere (PD și PNL) „au profitat de avantajele migraţiei politice a aleşilor locali aducând, deliberat şi în pofida tuturor declaraţiilor publice, în partidele lor, un număr semnificativ de primari şi consilieri, mai ales în ultimele zile înaintea intrării în vigoare a prevederilor anti-migraţie”.

Puteți găsi studiul IPP și comunicatul aferent aici și aici.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top