USR susține că în aceste zile s-a pus în mișcare un mecanism instituțional al cărui scop este plasarea lui Liviu Dragnea în funcția de premier, cu toate că șeful PSD este condamnat penal.

„Partidul Uniunea Salvați România atrage atenția că o schemă instituțională de amploare a fost pusă în mișcare pentru ca Liviu Dragnea să fie prim-ministru. Prin modificările aduse de proiectul de Cod administrativ, publicat pe pagina de internet a Secretariatului General al Guvernului, condamnații penal pot fi membri ai Executivului, dacă sunt reabilitați. Odată cu intrarea în vigoare a Codului administrativ, se abrogă o serie de legi, printre care și L90/2001 pentru organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, care stipulează că ‘pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate'”, precizează USR.

Partidul de opoziție a reamintit că acest articol de lege a fost contestat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului.

„Deși CCR a declarat că sesizarea de neconstituționalitate este inadmisibilă, a decis că sintagma ‘au suferit condamnări penale’ încetează să funcționeze ca o interdicție dacă persoanele ce au suferit o condamnare penală sunt beneficiarele unei legi de dezincriminare, de amnistie sau au beneficiat de o hotărâre judecătorească definitivă de reabilitare”, a menționat sursa citată.

Partidul fondat de Nicușor Dan cere reformularea sau abrogarea acestui articol, astfel încât România „să nu fie condusă de un Guvern compus din condamnați penal”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top