colaj-udrea-voiculescu-600x452O parte a presei pare acum că descoperă cu surprindere fenomenul „postacilor”…

Ca niște fete mari, unii ziariști comentează de zor, de vineri, de când „postacii” au fost „oficializați” de procurorii DNA în sesiunea Q&A dintre Elena Udrea și denunțătorii săi dată publicității.

Cei mai haioși sunt cei de la Antena 3, care nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase, părând a nu avea habar că propriul lor patron, Dan Voiculescu, a pus pe picioare una din cele mai productive fabrici de „postaci” din România.

Pentru ambii, Elena Udrea și Dan Voiculescu, laudele plătite n-au avut nici un efect, după cum lesne se observă: prima e în arest, al doilea în pușcărie și amândoi stau foarte prost în toate sondajele la capitolul imagine publică.

Așadar, bani aruncați pe fereastră! Dar despre asta un pic mai încolo…

udrea voiculescu postaci

Să vedem mai întâi ce-i cu postacii Elenei Udrea pe care DNA i-a descoperit ieri. Aceștia erau controlați de un domn Cristi Călugăru, iar suma lunară alocată pentru plata lor era de 10.000 euro.

La rândul său, pentru activitatea prestată, Călugăru ridica și el lunar circa 3.000 de euro. Din referatul procurorilor DNA:

Procuror: Ştiaţi că Breazu Tudor, Cristi Călugăru, postacii şi materialele promoţionale erau plătite de către doamna Maria Topoliceanu?

Elena Udrea: Pe Breazu Tudor îl plăteam eu. Dacă au fost situaţii în care l-a plătit Ana Maria Topoliceanu, în mod cert ulterior banii aceia au fost recuperaţi de Topoliceanu. Cristi Călugăru ştiu că primea bani de la partid şi separat, în afara contractului. În total probabil că era această sumă de 3.000 de euro. Suma din afara contractului era plătită de Topoliceanu, din ce ştiu eu, din bani de la partid, de unde se făceau toate plăţile. Erau situaţii în care partidul deţinea fonduri care nu erau înregistrate în contabilitate şi care proveneau, de exemplu, din contribuţiile de la sectoare, din donaţiile membrilor şi au fost şi cazuri în care candidaţii au contribuit cu sume de bani. Au fost situaţii în care aceşti bani nu se înregistrau.Deşi nu se ţinea o evidenţă a acestor sume, conducătorul fiecărui sector ştia cu cât a contribuit, astfel încât nu era dificil de ţinut socoteala. Este posibil ca o evidenţă a sumelor neînregistrate în contabilitate să fi fost ţinută şi de contabila. Nu ştiu cu cât erau plătiţi postacii. Ştiu doar că au funcţionat câteva luni în perioadă de campanie electorală, erau studenţi din partid care iniţial au lucrat gratis, dar era ineficient şi apoi s-a luat decizia să fie plătiţi şi nu aş şti să vă spun la cât ajungeau sumele, probabil la cât a spus Ana Maria Topoliceanu. Presupun că postacii erau plătiţi din aceeaşi bani care se foloseau la partid.

Procuror: Primeaţi de la Cristi Călugăru o situaţie detaliată lunar cu numărul de comentarii ale postacilor şi cu sumele plătite acestora?

Elena Udrea: Posibil da, dar nu stăteam să le citesc având în vedere că erau mii de comentarii.

(NOTĂ: sublinierile îmi aparțin)

Între 30 și 50 bani de postare…

cristi calugaruÎntr-o intervenție în direct la B1 TV,Cristi Călugăru (foto), identificat acum de presă drept „șeful postacilor Elenei Udrea”,a explicat cum erau plătiți răspândacii de comentarii pe internet: „între 30 de bani și 50 de bani pe postare”. Postacii erau monitorizați și plătiți la bucată, iar rapoartele despre activitatea lor era înaintată de Călugăru Elenei Udrea, după cum chiar aceasta recunoaște în fața procurorilor DNA.

Ei primeau un număr de mesaje standard pe care trebuia să le răspândească pe siteurile și blogurile de mare audiență, în general atacuri la adresa autorilor sau a comentatorilor nefavorabili Elenei Udrea sau, invers, laude la adresa celor care scriau pozitiv despre aceasta.

editorial-EVZ-Cristi-CalugaruCine este Cristi Călugăru?

Cunoscut opiniei publice din apariții la B1 TV, Realitatea TV sau România TV, dar și din editoriale publicate în „Evenimentul zilei”, Călugăru era, de fapt, consilier plătit al Elenei Udrea.

În aparițiile televizate el se recomanda drept „analist politic” sau „consultant politic”. Jurnalistul Cătălin Tolontan scrie despre el că „potrivit relatărilor a numeroase surse”, Călugăru ar fi acum „coordonatorul entității care se prezintă drept ”Echipa de comunicare a Elenei Udrea” și prin care aceasta își transmite mesajele din arest”.

Iată în captura alăturată unul dintre editorialele lui Călugăru din „Evenimentul zilei” destinate…

MAI MULT, aici » ReporterVirtual.ro


portret de Ionut BaicAdrianHalpert.com

 

 

 

grafica: Ionuț Baic

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top