Nu sunt un taliban anti-fumat. Am o conduită extrem de tolerantă față de cei care fumează în baruri și restaurante. Am asimilat spre folosință perenă informația că noxele absorbite prin inhalarea fumului direct din țigară sunt de vreo 40 de ori mai dense decât cele din fumul amestecat cu aer dintr-o astfel de locantă. Adică toxicitatea rezultată prin arderea țigării se contabilizează în măsură covârșitoare la fumătorul activ și rămâne în limite tolerabil-neglijabile*** să se împartă la fumătorii pasivi.

Nu am reacții adverse când cineva fumează lângă mine. (Cu anumite limite, desigur. Dacă respectivul sau respectiva îmi suflă cu sadism fumul direct în față riscă un cap. În gură. Pentru gestul sfidător, nu pentru răspândirea de toxine.)

FDRDin punctul meu de vedere – unul destul de indolent – legea anti-fumat putea să mai stea o decadă prin sertare pe la Parlament. Cunosc bine argumentele taberei fumătorilor. Unele sunt simpatice. De pildă, Hitler, apologetul răului, era nefumător și făcea crize de nervi când își vedea amanta, Eva Braun, fumând. În timp ce Churchill și F.D. Roosevelt erau maeștri ai colăceilor de fum. (Parțial adevărat. Hitler a fost heavy smoker în tinerețea lui, când visa să devină pictor.)

Cunosc și argumentele nefumătorilor, mai exact, ale celor mai înverșunați militanți, pentru că sunt cei mai vocali și mai vizibili. Le-am notat și pe cele exprimate cu mijloacele retoricii sau ale discursului teatral.

De pildă: „Fumatul este un dans cu moartea, până când moartea se plictisește de tine, viu.” Sau: „Fumez pentru că mă face să mă simt, socialmente, ca la 20 de ani.

Am văzut toate lucrurile astea expuse ca pe tarabă, pe Facebook, pe diverse bloguri și site-uri, în cele 24 de ore de când a fost adoptată legea care mai îngăduie fumatul în public doar în penitenciare și în spații amenajate special, de tipul coliviilor ermetice, prin aeroporturi.

HitlerSigur, fiecare tabără vrea să-și impună tezele net în detrimentul celeilalte. Cedarea sau abandonul cauzei nu intră momentan în discuție. Cu energiile descătușate de acest happening doar la nivelul României s-ar putea muta munții din loc sau ar putea fi corectată devierea axei Pământului. Glumesc, evident.

Dar asta spune ceva despre noi. Pentru că:

1) se poartă lupte epopeice pentru o chestiune deja tranșată. Legea a fost adoptată. Urmează promulgarea. There’s no way back. Și chiar dacă Iohannis ar uita – pentru o săptămână – de legea asta sau ar întoarce-o la Parlament, ar fi doar o amânare a deznodământului implacabil. Pentru că până la urmă legea asta asta, sau alta cu text similar, va intra în vigoare și se va aplica. Mâine, poimâine, peste un an sau peste zece. Admit că unii și-ar putea imagina că România rămâne, în materie de fumat, precum China sau Myanmar-ul de azi, în următorii 1000 de ani. Dar este doar o iluzie. Inputul civilizațional vine forțat, pe seama apartenenței noastre la spațiul european. Europa nu prea mai fumează. Cu toată înțelegerea mea pentru fumători, nu pot să-i mint că România va face picioare și se va muta în Asia de sud sau răsăriteană.

smokeȘi dați-mi voie ca acum să-mi mărturisesc eu însumi limitele imaginației: nu văd posibil ca milioane de fumători români să iasă în stradă, clamându-și „drepturile”, cerând și obținând abrogarea legii. Cei mai mulți fumători sunt oameni de bun simț: ei se vor conforma și își vor schimba comportamentul, acceptînd cutumele noi. Unii vor reuși, poate, să se lase și vor mulțumi în gând (nu public, că e neconvingător :-)) noilor prevederi. Vor fi și unii, printre cei mai înverșunați, care vor căuta și vor găsi subterfugii pentru a fuma în continuare în spații publice. Dar aceștia sunt condamnați să rămână o extremă în cadrul unei minorități.

2) zgomotul discursiv făcut de talibanii fumători scoate la înaintare ideea de restricționare a unui drept: „E dreptul meu, tu mi-l iei, acuzându-mă că, dacă fumez, îți confisc eu dreptul tău la o viață cu aer curat. Hai să găsim un compromis!”

Sună mișto, vorba unui doctorand al vremurilor noastre, dar este doar o idee menită să mascheze apărarea confortului personal. Nici măcar cei care se declară fumători pe viață – cu orice risc – nu neagă că fumatul e nociv. Chiar și ei admit că o lume fără țigări va fi o lume mai bună pentru copiii și pentru nepoții lor. Și după ce fac această concesie bunului simț, dau fuga la un tutun, să clameze din nou, în buclă infinită, dreptul de avea dreptul. La micul lor confort albastru-cenușiu, cu nicotină și gudron, desigur.

Această schismă la nivel de individ între adicția moderată care dictează comportamentul bazat pe confort, pe de o parte, și rațiunea dublată de bun simț, de cealaltă parte, întărește, din păcate, teza că oamenilor, dacă e să le faci un bine, trebuie să-l faci, uneori, cu forța. E vorba, bineînțeles, de forța legii.

Celor care s-ar gândi să arunce în luptă exemplul legii prohibiției din SUA le sugerez amical să n-o facă. Pentru ca atunci, în ‘918, au fost interzise brutal, fără nicio tranziție, vânzarea, producția, transportul și importul de alcool. Au urmat crimele, proliferarea gang-urilor mafiote care făceau contrabandă și, evident, abrogarea. Legea anti-fumat nu interzice producția, importul și comercializarea de tutun, ci doar fumatul în spații publice închise.

P.S: După tot ce-am scris aici, m-aș duce să trag o țigară 🙂 Dar nu fumez, așa că mă mulțumesc să mai citesc un pic ce-au scris alții pe temă. Cu siguranță, mă voi enerva ca un fumător în sevraj.

P.P.S: Nefiind un cetățean care practică optimismul pe baze zilnice, invit cititorii care au chef de vertijuri intelectuale să se pună preț de un minut în postura ultimului reprezentant al speciei umane, pe un Pământ muribund, ca în romanul lui Arthur Clarke, „Sfârșitul copilăriei”. Cu Overlorzii extratereștri drept martori ai ultimelor clipe, ați închide cercul existenței personale și al întregii specii cu gestul de a aprinde o țigară? Sau ați opta pentru un alt gest? Nu vreau să dau sugestii și nici nu invit lumea să se gândească la prostii (deși unii o vor face 🙂 )

*** evident, unii nu vor fi de acord

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,25 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

18 Responses to Despre fumat. Și despre specia umană, în general

 1. Sanda spune:

  1. Legea e discriminatorie, pentru că, prin aplicarea ei, toate spaţiile publice închise vor fi destinate doar nefumătorilor, ceea ce, evident, discrimineayă.
  2. Suma viciilor este constantă, spune o zicală, mulţi dintre nefumătorii foşti fumători fiind supraponderali sau alcoolici.
  3. Obligarea fumărorilor să devină nefumători e ca în bancul ăla cu Bulă, care a ajutat o bătrână să traverseze strada, deşi aceasta nu vroia.
  4. Fumătorii şi nefumătorii sunt expuşi premanent noxelor poluante, provenite în special de la maşini, în spaţiile deschise. Deci ar tebui să urmeze o lege de interzicere a utilizării maşinilor, care să fie înlocuite de biciclete. Asta dacă cei care se declară de acord cu legea anti-fumat ţin la sănătatea tuturor.
  5. Şi să nu mai amintim de alimentaţie plină de E-uri, produsă şi procesată cu substanţe chimice.
  6. În concluzie, după ostracizarea fumătorilor, adepţii anti-fumat ar trebui să militeze pentru toate cele de mai sus, dacă ar fi să fie corecţi până la capăt. Abia atunci mă voi ralia acestora.

  • abas spune:

   Aveti foarte mare dreptate, iar discriminarea ar fi cea mai mica problema care ar putea sa ne preocupe.

  • florin spune:

   Fortezi sau n-ai inteles. Nu se interzice fumatorilor sa intre in restaurante, li se interzice doar sa fumeze acolo. Ei pot intra, sta la masa, consuma ce vor, mai putin tigari. Pentru fumat pot iesi un pic in locurile destinate fumatului. Dar nu le este interzis accesul in localuri, asa ca nu e discriminare. De ce vii cu o astfel de interpretare, ca nu te ajuta ?

   La fel, despre ce obligare e vorba ? Nu te obliga nimeni sa devii nefumator, esti obligat doar sa nu imputi spatiile inchise cu fumul tau, fum pe care altii nu il doresc. Poti fuma in continuare, doar ca nu in interiorul locurilor publice. Tii tu neaparat sa ma faci pe mine sa tusesc din cauza ta ? De ce ? Poate eu trag pe nas aurolac acasa, dar nu vin in restaurant cu punga, tocmai pentru ca tu sa nu fii deranjat de mirosul de diluant. Intelegi cum vine treaba ?

   Da, chestia cu poluarea auto e cum spui, numai ca legea bicicletelor trebuie sa cuprinda si interzicerea activitatii vulcanice, recte eruptiile. Si declansarea incendiilor ar trebui interzisa, ca sa nu mai vorbim de explozii. Musai sa includem si un paragraf destinat numarului de pete solare.

   • Smoker Man spune:

    Bai baiatule tu esti total cretin!
    Catergorii de local: Pentru fumatori si nefumatori.
    Tu ca nefumator nu ai sa calci intr-un local sau locatie de fumatori pentru-ca vrei sa traiesti 150 ani..
    Eu ca fumatori nu iti intru in localul tau sa-ti afum creierii si sa te iau la palme..
    De ce legea aceasta IMBECILITATE de lege se refera la toate spatiile. Se pot clasifica si cu asta sa terminat circul.
    Tie daca iti place sa o sugi, intri numai in acele spatii destinate sugatorilor. Eu ca fumator caut numai locatiile pentru fumatori. In acest fel nu ne intalnim nici o dat si asfel scapi sa nu-tii rup capul ala de cretin.
    Daca maine Comunitatea Europeana, hotaraste ca nu se va mai pratica sexul normal, ci nu mai oral, ce faceti dati o lege imediat sa va aliniati nu normele CE, si o luati toti in gura cu admiratie pentru modelul de civilizatie impus de CE?
    Atat de tampiti fiti puteti fiti, sa luati in gura orice vi se serveste !?
    Vreau prostitutie legalizata cu fete in vitrina cu pretul pe ele, vreau localuri pentru fumatori, centre legale pentru narcomani ca si in Olanda.
    Nu tata voi vreti sa o sugeti. Pana acum 26 de ani o sugeati comunistului de ceausescu cu forta, acum o sugeti de buna voie de prosti ce sunteti.
    Tara de handicapati.

  • PRO EUTANASIA spune:

   Sando, aberezi într-un hal fără de hal! Ce nu realizați voi „drogații” este faptul că această lege a apărut din vina voastră. „Dreptul” vostru a ajuns să nu mai aibă limită. Când fumai ca o nesimțită într-un restaurant, întrebai înainte dacă fumul îl deranjează pe cel de la masa alăturată? Sunt convins că nu ai întrebat niciodată pentru că tu ai doar „drepturi” nu și obligații. Ți-a spus vreodată un nefumător că se simte discriminat pentru că într-un club în care cântă formația lui preferată nu se poate duce din cauză că nu poate respira? Din „bun simț” (lucru ce lipsește fumătorilor) nu îți spunea asta și prefera să stea acasă.
   Comparațiile cu poluarea mașinilor, cu E-urile din mâncare și alte aberații ale voastre sunt identice cu cele ale „iubitorilor ipocriți” de maidanezi care doreau eutanasierea criminalilor, a violatorilor, a pedofililor, a bețivilor, a drogaților, într-un cuvânt a tuturor scursurilor umane în paralel cu eutanasierea maidanezilor! În „turbarea” lor, „iubitorii” puneau (în prostia lor) egal între criminali, violatori etc și maidanezii lor pe care îi numeau „suflete nevinovate”. Așa și voi „drogații discriminați”, puneți egal între țigările voastre cancerigene și noxele mașinilor, poluarea fabricilor și a E-urilor din mâncare recunoscând ca proștii că țigările sunt la fel de nocive. Așa cum „iubitorii” de maidanezi evitau să spună că Hitler și Ceaușescu iubeau câinii mai mult decât oamenii, așa și voi „drogații discriminați” evitați să spuneți că industria auto se îndreaptă spre mașini cu poluare 0 (mașinile electrice), E-urile din mâncare pot fi evitate citind atent eticheta sau cumpărând produse BIO iar fabricile încep să polueze mai puțin datorită filtrelor mai performante sau prin simplul fapt că se închid.
   Ca o concluzie, dacă până acum ați discriminat nefumătorii și nu v-a deranjat deloc, ar fi bine să vă obișnuiți să fumați afară (unde e aer curat) la găletușa cu nisip. Ca orice „nevoie” fiziologică, ca să fim corecți până la capăt Sanda, nu te caci sau te piși la masă, la bar sau într-un spațiu public!

   • Vera spune:

    „Ca orice „nevoie” fiziologică, ca să fim corecți până la capăt Sanda, nu te caci sau te piși la masă, la bar sau într-un spațiu public!”

    WC-ul nu are doar un tavan si un perete. wc-ul este o camera inchisa, pana si wc-ul din curte este inchis ca sa nu te bata vantul si sa nu-ti inghete fundul.

   • Vera spune:

    „Când fumai ca o nesimțită într-un restaurant, întrebai înainte dacă fumul îl deranjează pe cel de la masa alăturată?”

    Eu nu prea mananc la restaurant, deci cer doar in baruri si cluburi si la locul de munca neinterzicerea fumatului in spatii special amenajate si inchise, pentru ca datorita noua fumatorilor, aveti atatea baruri si cluburi, care o sa se inchida din cauza ca noi fumatorii nu o sa mai calcam pe acolo. Atunci sa te vad cum inghiti cu noduri o pizza sau ce dracu mananci tu acolo in afara de rahat, cu chelnerul care, din lipsa de clienti, o sa te intrebe din 2 in 2 minute: mai doriti ceva?
    sa te vad atunci cine e mai stresant: fumatorul sau chelnerul?

 2. Valentin Iclozan spune:

  @ abas: nu sunt propriul patron, dar se întâmplă să mă bucur de libertatea de a scrie aici cam tot ce cred, fie că e bine, fie că e rău. Ca și dumneavoastră, de altfel. Nu mă enervează ce ați scris. Nu există contradicții fundamentale între micul meu text și comentariul dvs. Dincolo de metafore, eu spun doar că dacă pui suficientă presiune constantă pe un material, de pildă, o bară metalică prinsă într-o menghină, acel material se va curba sau se va rupe pe direcția acțiunii forței. La naiba, iar am folosit o figură de stil 🙂 Iar cu legea în vigoare, exact asta se va întâmpla: va pune presiune pe un comportament social până când acesta se va modifica și vom ajunge și noi precum Anglia, cu 20% sau mai puțini fumători. Acum 60-70 de ani erau 50% fumători în Regat. E știință, nu gargară. N-am insistat prea mult pe aspectele de drept și de sănătate – sunt alții mult mai competenți s-o facă. Mă bucur pentru cățelul dumneavoastră. Am și eu unul la țară, salvat de pe stradă, care înnebunește de bucurie când mă vede, odată la două săptămâni. Cât despre capul în gură, ați intuit perfect: numai gura-i de mine 🙂 Dosarul meu în materie de violențe e subțire rău de tot. Probabil și pe seama faptului că m-am maturizat. Acum vreo 20 și ceva de ani, în ultimul an de liceu, l-am bătut rău pe un coleg care m-a sfidat: nu mi-a suflat fumul în față, mi-a spart cauciucurile de la bicicletă. Și n-a fost cap în gură, ci upercut la maxilar. Numai gura-i de mine 🙂

  @ dorian65: mă bucur că și de astă dată le-am dat clasă englezilor….

  • abas spune:

   Da upercut-ul reuseste cu un adversar neprofesionist, care nu stie ce-i aia garda. Acum, ca ne amintim, eram in facultate si un coleg voia sa-mi plaseze un upercut amical (nu era vorba de un .. caft) iar eu, tocmai invatasem „de ashi barai”
   https://www.youtube.com/watch?v=IePA98nRc3c
   adica maturarea picorului de atac (nu pivot) al adversarului, si am practicat-o pe coleg. A functionat atit de bine incit am reusit sa controlez situatia si sa-l prind pe „adversar” inainte sa dea cu capul se ciment. Intre timp m-am oprit la centura albastra – nu am veleitati de campion.
   Foarte adevarat, orice schimbare implica periode de tranzitie, rar transformarile se produc brusc, care permit readaptari absolut necesare unei evolutii naturale. Nu pun multa baza pe date statistice – stiu cum se culeg si cum sunt interpretate – chiar daca uneori, cin lipsa de alte informatii concrete, nu am incotro. Ce vreau sa spun, in problema fumatului, stiu ca nu-i vorba numai de invat si dezvat, este vorba de adictie (corpul s-a obisnuit/adaptat) si poti face de multe ori mai mult rau decit bine. Celule nervoasa nu este inca suficient de bine cunoscuta/cercetata – si cred ca-i foarte bine sa ramiie asa, altfel astia cu genetica cine stie ce monstri sunt capabili sa procuca (apropo de Hiroshima, Nagasaki si Albert Einstein). Deci solutia nu este sa-i dezveti pe fumatori ci sa protejezi generatiile viitoare – motiv pentru care am povestit cum am incercat si n-a tinut sa devin fumator. Nu mi-a placut desi am fost sun influenta mediului inconjurator – deci se poate.
   Referitor la „contradicții”, tocmai asta genereaza progresul sau mai exact evolutia si aste este intotdeauna in sens pozitv. Din pacate, daca este sa compar spusele noastre, nu gasesc contradictii – suntem pe trotuare paralele si uneori strada se largeste alteori se ingusteaza – probabil ca daca va dispare strada vom merge umar linga umar, impreuna cu marea majoritate a romanilor care vor o viata normale si meritatea de fiecare de la nastere si pina o da Domnu.

 3. abas spune:

  „un cap. În gură” – noroc ca nu sunt fumator, dar nu am grija nici asa, ca numai gura-i de Valentin.
  Ari vizionat spectacolul televizat „Everybody Loves Raymond”? Aveti acolo un argument al nefumatorilor americani: decit sa fumezi mai bine inghite otrava. Sugestiv, nu-i asa?
  Acuma, pe bune, eram de vreo 12 sau 14 ani si am vrut la fel ca toata lumea (din jurul meu, adica prieteni) sa ma apuc de fumat ca sa fac impresie. Si am inceput sa-i fur lui tata cite o tigara, doua. Tata se lauda ca in timpul razboiului fuma cite 4 pachete pe zi, dar pe vremea aia pachetele aveau 12 tigari si aveau si filtru cit o treime din tigara. Ma rog, pe vremea cind ii furam, il tinea un pachet de „Snagov” cam o saptamina. Mai tirziu, rupea si arunca o jumate de tigara, ca asa l-a invatat un doctor. Chestia este ca de atunci fuma la o cafea .. doua jumatati de tigara, fireste cu filtru – nu suporta „Marasesti” sau „Carpati”. De la prieteni mai ciupeam un „Marlboro” sau „Lucky Strike”. Niciodata nu am reusit sa trag in piept si pina la urma, dupa vreo 2 saptamini cel mult m-am lasat definitiv de fumat. Si nici macar nu mi-a fost greu – de ce la altii nu tine chestia asta nu pot pricepe. Atunci tata m-a intrebat: nu ti-a placut, nu-i asa? Iar eu naiv: de unde stii?
  Totusi, treaba cu „lasatul” este o chestie mare – cine reuseste nu este fericit, chestia cu civilizatia europeana este basma curata. Pai doctorul care iti recomanda sa te lasi, primea „Kent” pentru propriul consum. Iar de iesit in strada, cu bun-simt sau fara, vor iesi sigur daca nu vor mai fi tigari la tutungerie. Aici sa va vad, cit cistiga statul (oricarei tari) din tutun? Pai unele state americane au lagiferat „maria si joiana”, da, America care a luptat contra lui Capone si bericica lui – si iaca-ta ce afaceri face statul acuma, si din una si din alta. Mai mult, cei care au recomandare de la doctor se pling ca statul filtreaza frunzulitele si le vinde celuloza. Care fie vorba intre noi este de-a dreptul toxica. Si uite asa a aparut o noua generatie de traficanti si marfa este si mai scumpa – prosperitate pe ilegalisti. Si nici nu mai poti sa-i prinzi – asa cum iti spune ca permisul pentru arma i l-a mincat catelul, la fel si cu prescrierea de la doctor. Da, dar americanii sunt si civilizati, si inaintati, si amd. La romani este ca in Eminescu „La steaua care-a rasarit / E-o cale-atât de lunga, / Ca mii de ani i-au trebuit / Luminii sa ne-ajunga.”, si este vorba de ani lumina deci nu prea stiu cite picioare (feet) au sa faca romanii in 1000 de ani. Complicat.
  Despre dreptul meu sau al tau, as, nici nu intra in discutie – nici una din partile beligerante nu au timp de discutii pentru ca stim deja cum se termina. Un singur lucru, foarte dur: cind o ruda fumatoare este pe ultimul drum, ea sufera ca nu mai poate sa ramiie cu tine si tu suferi (pentru tot restul vietii tale) ca n-ai facut absolut totul ca sa o ajuti sa se lase de fumat, mai din timp. Ma rog, uite ca nu mi-a intrat fum in ochi si totusi am lacrimi. Colombo povestea, intr-un serial, ca un var de al lui, fumator, a murit asa pe ne-pusa masa. Interlocutorul a comentat: deh, a fumat excesiv. La care replica lui Colomba a venit scurt: nu, l-a lovit camionul brutariei din colt.
  Cit deespre forta, sa fim seriosi: se deschid niste retele de paianjen in Romania cu legaturi la Singapore sau alti necivilizati ca dispare somajul peste noapte – numai cine nu vrea nu se angajeaza la .. unitatile speciale anti-fumat. Atunci sa vezi el turnator si ea filatoare.
  Chestia cu „spații publice închise” poate sa dea o aparenta solutionare, dar sunt si aici o gramada de limitari. In alt serial televizat, „Friends”, o subalterna fumatoare a nefumatoarei noastre a fost preferata sefei fumatoare pentru un job la Paris – pai au pus totul la cale in fumoar. Si atunci nu-ti vine sa te apuci de fumat ca sa-ti pastrezi toate sansele?
  Daca sunteti propriul dvs patron, n-o sa va enerveze ce am scris. „Sfârșitul copilăriei”, nu am citit decit sumarul, acuma. SF este tratat ca SF. Citi oameni, ai zilelor noastre, se gindesc la altii sau la specia umana? La cel pe care il iubesti este cu totul si cu totul altceva. Am un catelus, Chester – o parachisnita odioasa pe care il ador. A imbatrinit si s-au strins belelel pe el (inima, ficat, rinichi, urechi) si pe sufletul meu. A trebuit sa-l operez – 5,500 de dolari a fost nimic din partea mea pentru el, ba chiar inainte de operatie le-am spus chirurgului si anestezistului: sa nu mi-l pierdeti ca m-ati omorit. Daca unui doctor de oameni nu-i pasa de pacientii lui, un veterinar este numai dragoste – au facut chiar totul: operatia a durat dublu (fara extracost), anestezia s-a facut in doua transe partiale pentru ca inima sa o suporte – absolut toata procedura a fost adaptata noii ordini. Toate astea le-am inteles in timp ce asteptam peste timpul planificat. Inainte de operatie, stiiam ca el nu ne are decit pe noi si l-am luat la o plimbare in jurul spitalului si i-am spus: sa lupti si sa traiesti pentru mine. M-a inteles si acuma, la doua saptamini dupa operatie, imi freaca ridichea, sharlatanul – ba vrea afara, ba nu-i place pe covor si numai pe fotoliu, ca el nu maninca pui si de tuna s-a plictisit, se odihneste ziua si noaptea are mincarici. Pai sa nu-l omori?

 4. dorian65 spune:

  In noiembrie am avut marea ,,placere” sa calatoresc cu compania aeriana britanica si dupa ce mi-a ,,dezmierdat” urechile un moldovan de-al lor ,colac peste pupaza nici un loc de fumat in aeroport.
  Un american hătru vazandu-ma indignat a intrat in vorba spunand,,ba,nu fi trist ca astia fac economie de personal si personalul care trebuia sa curete scrumierele au fost transferati la statistici ca in asta sunt buni astia!”
  Asa am rabdat o zi fara tutun si in Otopeni la sosiri am vazut ca ai nostri au pus o cabina de fumat in zona unde se ridica bagajele unde m-am desfatat cu o tigare dupa aproximativ 24 de ore.
  Treaba este alta ,eu nu pot intelege de ce nu pot fi restaurante pentru fumatori si altele pentru nefumatori?

  • abas spune:

   „de ce nu pot fi restaurante pentru fumatori si altele pentru nefumatori?” – pentru ca asta-i discriminare. Stiti bancul cu „zebra”? Negri traverseaza pe negru si albii pe alb – este posibil? Nu si asa a disparut discriminarea. Acuma in Texas au inventat (recent, sub forma de propunere) sa separe negri de albi in universitati (in scoli, in unele state, treaba este practicata de mult). Stiti de ce? Negri sunt mai lenti la minte si au nevoie de un traseu educational prelungit fata de al albilor. Si asta nu este SF, este pura realitate. Fireste, de ochii lumii (de afara, ca se aude) media s-a mobilizat sa protesteze – ca uite presedintele este negru, si un nou candidat este negru si chirurg neurolog. Pilotii pe F-16 sunt albi pentru ca de negri este nevoie la trupele de sol, si uite asa negrii nu mai vor sa se inroleze, nici macar din puscarii – au un tupeu, sa prefere masa-casa gratis in loc sa fie sfirtecati cine stie unde si cum. Veteranii negri nu au loc in spitale – pai cum daca nici toti albii nu au. Este un senator republican, McCain, a fost pilot in Vietnam si a devenit erou – Trump spunea ca fost facut erou numai pentru ca a fost facut prizioner, mai inainte. Ma rog, nici Trump nu le stie pe toate, aia de la CIA stiu si cum a invatat Obama ruseste la Moscova, la facultate.
   Dar sa stiti ca-i foarte bine, ce-i aia tigara? Sa desfiinteze si alcolul ca este nociv – doar Budweiser sa lase, si Calsberg in Europa – cind este prea cald te destinde, chiar si iarna, te incalzeste. Dar asa, strict si fara discutii – pai ne jucam de-a bambilici? Auzi desfatare! Asta-i rasfat curat, de netolerat.

   • clujean spune:

    discriminarea este condamnabila doar atunci cand i se impune cuiva care n-o doreste; daca fumatorii vor sa fie „discriminatii” prin separare de nefumatori, care e durerea?

    • abas spune:

     Este in ordine. Nu am nimic contra celor care au ajuns fumatori. Stiu cit de dificil este sa se lase. Important este copiii sa nu se apuce. Ceva interesant:
     „Tobacco smoke from cigarettes contains a small amount of polonium isotope 210, which can become deposited inside smokers’ airways and deliver radiation directly to surrounding cells.The lungs of smokers can be exposed to four times more polonium than those of non-smokers and specific parts may get a hundred times more radiation. One study estimated that someone smoking one and half packs a day receives the equivalent amount of radiation as someone having 300 chest X-rays a year.”
     Cind am spus discriminare, intentia mea a fost sa fiu de partea fumatorilor. Dar organizatoric, cum vedeti ca o pereche (fumator si nefumator) vor sa intre la un restaurant – ce vor alege ca sa nu se simta nici unul .. „discriminat”? Cu salile de cinematograf s-a rezolvat si fumatorii nu au nimica contra. In mijloacele de transport in comun, la fel. In spitale, iarasi. Chiar si la Alimentara sau alt soi de magazin. Intgr-un cuvin, in spatiul public nu se fumeaza. Chiar credeti ca-i asa de comod sa maninci cu tigara in mina? In discoteca este si periculos sa dansezi cu tigara in mina. Mai ramin barurile – sa se dea o lege care sa interzica minorilor accesul in localuri unde se serveste alcol si sa fie sanctionati adultii care cumpara tigari copiilor. In Canada treburile acestea exista.

 5. cozubas spune:

  Articol bun,felicitari autorului!

  • Valentin Iclozan spune:

   Mulțumim pentru comentariu și recomandăm cititorilor lectură fără patimă, fie că sunt fumători sau nefumători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top