dacian ciolos 4Deputatul PNL Radu Zlati spune că principalul eveniment politic al anului trecut a fost preluarea guvernării de către Dacian Cioloș și echipa sa de tehnocrați.

Zlati se întreabă al cui este noul Guvern, și trece în revistă principalele variante, într-un articol publicat pe blogul personal.

Guvernul este al partidelor
Partide care și-au exprimat preferința pentru anumite portofolii ministeriale, avansând chiar anumite nume de specialiști pe domeniile respective, specialiști în prezent fără calitatea de membru de partid dar aflându-se (încă) în aria de influență sau de interes al partidului care a făcut propunerea.

radu-zlati

Radu Zlati

Afirmația nu poate acoperi întreg evantaiul celor nominalizați, chiar dacă pare mai mult decât credibilă pentru unii dintre aceștia. Cei care cred că știu cum se învârte moara la apa politicii dâmbovițene, au emis deja afirmația cum că, din punct de vedere al afinităților politice sau personale, se pot regăsi în acest guvern social-democrați, tăriceniști, băsiști, țărăniști, macoviști… Lipsesc din enumerare cei de afiliere national-liberală și acei cinci ”acoperiți” amintiți de Paul Goma. Primii pentru că nu există (?) iar ceilalți pentru că… ei bine, pentru că vom afla despre adevărul lor, nu-i așa, atunci când vom afla adevărul despre atentatul de la Dallas. Dar dacă Guvernul nu este întru totul al domnului Cioloș, el nu este întru totul nici al partidelor. Există în Guvern câțiva tehnocrați (sau specialiști) fără îndoială neafiliați politic, cel puțin deocamdată.

Guvernul este al serviciilor
Afirmație greu de controlat, cu atât mai mult cu cât solicitarea pe procedură din timpul dezbaterilor din 17 noiembrie, ca membrii Guvernului să declare dacă sunt sau nu agenți acoperiți, nici măcar nu a fost luată în seamă. Se pot face tot felul de presupuneri, dar în lipsa capacității de a le verifica, orice presupunere poate fi negată de plano.

Guvernul este al Președintelui Iohannis

Probabil cel mai adecvat realității dintre toate răspunsurile posibile. Căci fără Președintele Iohannis acest guvern nu ar fi existat. Adevărat, a fost o combinație de factori: acțiunea decisă a Președintelui, combinată cu non-acțiunea Partidului Național Liberal și acțiunea formală a Partidului Social Democrat, în ceea ce privește nominalizarea unui premier venit dinspre partidele parlamentare. Dincolo de acest fapt, Premierul (și posibil câțiva miniștri) au ajuns la guvernare via Cotroceni, partidele au acceptat nominalizările făcute (uneori pripit, cum a arătat incidentul Guseth) pentru că acestea aveau girul Președintelui Iohannis, iar votul din 17 noiembrie nu s-a datorat atât calității echipei ministeriale, cât faptului că partidele parlamentare, în lipsă de soluții proprii și încă în starea de derută prilejuită de evenimentele post-Colectiv, au urmat în orb linia trasată de către cea mai puțin compromisă instituție democratică a statului român, și anume Președinția”, a scris Zlati.

Continuă pe raduzlati.com.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Deputat liberal, întrebare cheie: „Al cui este Guvernul Cioloș?”

  1. […] Pagina de politică: Deputat liberal, întrebare cheie: „Al cui este Guvernul Cioloș?” […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top