VWDepartamentul american al Justiției a dat în judecată producătorul auto german, în urma scandalului izbucnit anul trecut în septembrie, care a relevat că milioane de mașini produse de Volkswagen au fost echipate cu un program informatic menit să „păcălească” testele de poluare în vederea unor rezultate mai favorabile.

Numărul mașinilor afectate la nivel mondial s-ar ridica la 11 milioane, după cum a comunicat chiar Volkswagen. Procesul, înaintat în numele Agenției americane de Protecție a Mediului (EPA), a fost deschis luni într-un tribunal federal din Detroit, statul Michigan.

„Acțiunea vizează circa 600 de mii de mașini echipate cu motoare diesel (cele vândute în SUA, n.r.) pe care au fost instalate dispozitive ilegale ce afectează sistemele de control al emisiilor poluante, având ca efect o poluare atmosferică peste standardele EPA”, se precizează în documentul înaintat tribunalului.

Concret, programul informatic incriminat era capabil să detecteze situațiile de test și să ajusteze funcționarea motorului în aceste circumstanțe, pentru a produce mai puține emisii de oxid de azot.

Conform autorităților federale americane, discuțiile privind rechemarea mașinilor cu software fraudulos nu au dus la rezultate „acceptabile”, dialogul cu Volkswagen pe această temă urmând să fie continuat în paralel cu acțiunea judiciară.

Producătorul auto riscă și alte acuzații de natură penală în urma scandalului fiind, de asemenea, dat în judecată de reprezentanți ai proprietarilor de mașini Volkswagen.

Între timp, unda de șoc a scandalului a dus la schimbarea managementului companiei germane, CEO-ul Martin Winterkorn, fiind înlocuit după demisie de fostul șef de la Porsche, Matthias Mueller. O anchetă internă la nivelul companiei continuă, promisiunea Volkswagen fiind să nu ascundă niciun aspect al acestei afaceri.

Ca rezultat al crizei, Volkswagen a raportat în octombrie primele pierderi trimestriale din ultimii 15 ani, la nivelul a 2,5 miliarde de euro. Estimările experților sunt că amenzile pe care compania germană va trebui să le plătească depășesc cu cu mult provizioanele de 6,7 miliarde euro făcute pentru a stinge efectele scandalului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top