Președintele Franței Emmanuel Macron l-a numit premier pe conservatorul Edouard Philippe, primarul oraşului-port Le Havre şi deputat al partidului Republican.

Philippe, 46 de ani, este vorbitor de limbă germană – şi-a dat bacul la Bonn – şi provine dintr-o familie de învăţători.

A urmat şcoala de ştiinţe politice şi apoi celebra ENA, Scoala naţională de administraţie. Un parcurs similar cu cel al noului preşedinte francez. In tinereţe, pe vremea stundenţiei, Philippe a fost de stânga, mai exact colaborator al ex-premierului reformator socialist Michel Rocard. Cu timpul însă, la începutul anilor 2000, el se va arăta atras tot mai mult de dreapta. Devine repede un apropiat al ex-premierului conservator Alain Juppé. Va fi dealfel purtătorul de cuvânt al acestuia în momentul primarelor pentru desemnarea candidatului Republican la prezidenţiale. Membru apoi al echipei lui François Fillon, Edouard Philippe se va retrage odată ce izbucneşte scandalul presupuselor locuri de muncă fictive acordate familiei fostului candidat la preşedinţie, potrivit rfi.ro.

Philippe are şi o experienţă în sectorul privat: a lucrat într-un cabinet de avocaţi american şi apoi la firma Areva, specialist al energiei nucleare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top