Rușanu, urmărit penal

11:24 am, 21 februarie 2014 • de • cu 1 Comentariu

Dan Radu Rusanu

Rușanu a fost chemat de procurori pentru a da declarații în legătură cu dosarul Carpatica-ASF, în care au fost arestați omul de afaceri Ilie Carabulea și Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF.

În convorbirile telefonice interceptate de DNA și făcute cu prilejul arestării celor doi, apăreau și mențiuni referitoare la „domnul președinte”, respectiv Dan Radu Rușanu.

În același dosar este urmărită penal și soția lui Daniel Chițoiu, Laura Chițoiu, directoare în ASF care s-a autosuspendat din funcție. Dan Radu Rușanu este nașul de cununie al soților Chițoiu.

UPDATE. Rușanu spune că află marți dacă va fi pus sub acuzare. DNA îl contrazice: e deja urmărit penal

Audierea președintele Autorității de Supraveghere Financiară s-a terminat. La ieșirea de la audieri, Dan Radu Rușanu le-a spus jurnaliștilor că marți va afla dacă va fi pus sub urmărire penală. 

DNA l-a contrazis însă la scurt timp, difuzând un comunicat de presă, în care a precizat că Rușanu este deja urmărit penal. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins urmărirea  penală şi faţă de Rușanu Radu Dan, preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu”, se arată în comunicatul DNA.

Faptul că Rușanu a dezinformat presa în legătură cu începerea urmăririi penale împotriva sa rezultă din documentul remis de procurori, în care se precizează că „suspectului Ruşanu Radu Dan i s-au prezentat acuzaţiile şi calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură Penală”.

Acuzații

În document se precizează că „suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde)”.

De asemenea, procurorii susțin că știind de faptul că Marian Mîrzac proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., „suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian”. În felul acesta, arată DNA, președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A.

Rușanu „a întocmit de fapt” proiectul Ordonanței ASF. Vor fi chemați și membrii Guvernului?

Procurorii susțin că de fapt cel care a întocmit proiectul controversatei Ordonanțe ASF este chiar Dan Radu Rușanu. „În acest context, suspectul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013”, precizează comunicatul DNA.

Odată ce procurorii au ajuns să cerceteze felul în care a fost emisă Ordonanța ASF, nu este exclus ca ei să-i cheme la audieri și pe miniștrii implicați (Daniel Chițoiu și Liviu Voinea), dar și pe premierul Victor Ponta.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Rușanu, urmărit penal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top