Vă spun cu mâna pe inimă, dragii mei: nu am mai văzut jandarmi așa de furioși, de agresivi, de-a dreptul taurini, de pe 13 iunie 1990, când înaintașii „țestoaselor” de azi ne fugăreau prin fântâna de la Piața Universității. Or avea băieții alergie la luna iunie, or face urât când se-apropie solstițiul de vară, li s-o urca testosteronul la cap, o fi ceva în aer, nu știu, dar cert este că vara jandarmii fac ca toate alea, de zici c-a dat strechea-n ei. Unde mai pui că acum 28 de ani băteau și ei mai proletar, mai iliescian, dădeau câte-un pulan per cârcă, să ajungă la toată lumea. Pe când aseară s-a dovedit clar că băteau și arestau doar cu dedicație, de m-am simțit și discriminat, zău așa: nu i-ați văzut pe smardoii ăia îmbrăcați în negru cum s-au dus peste ziaristul german, de ziceai că-s din Clanul Ștoacă și aveau iureș cu Clanul Sadoveanu? Păi, bine, mă, dar de ce l-ați luat pe Arne? Că nici măcar nu striga, săracul, doar traversa strada pe verde, pe când eu zbieram de mă dureau plămânii, ba stăteam și în mijlocul străzii, să dea ăia cu duba peste mine și alta nu!

Acum, nu pot să-mi dau seama de ce erau așa de furioși jandarmii. Ori erau șucăriți, că se bășicase proasta cu priza fiindcă „încă nu i-ați strâns pe ăștia de aici?”, ori erau supărați că pariaseră pe Iran, o țară mai apropiată de mentalitățile lor, dar bătuse Spania, cu 1-0, ori nu le ieșiseră 3 lămâi în șir la păcănele, ori poate, cine știe, erau cătrăniți că taman voia să dea Veorica ordonanța pentru Dragnea azi-noapte, dar ne-am proțăpit noi în fața guvernului și le-am stricat tot mezamplasu.

Cert este că de aseară, prăpastia căscată între regim și poporul român a devenit de netrecut. Când o mână de smardoi, bine plătiți, îmbrăcați și hrăniți, se apucă să ia la bătaie niște oameni care nu fac altceva decât să protesteze pașnic, este absolut clar că acel regim are o problemă. Numai sub Putin, Lukașenko sau Erdogan poliția poate lua la bătaie pe stradă oameni fără ca nimeni să nu fie tras la răspundere. Partea cea mai rea este că, dacă astăzi cei trei judecători de la Curtea Supremă vor decide ca Dragnea să fie achitat, încălcări flagrante ale dreptului la libera exprimare, precum cea de aseară, vor deveni o regulă, nu o excepție.

Mai mult, pe ReporterVirtual.ro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top