calimenteLegea care a fost acum modificată de Guvern pentru a deschide sezonul de transferuri politice pentru aleșii locali a fost inițiată în septembrie 2005 de trei liberali și promulgată în 2006, după ce președintele Traian Băsescu a retrimis-o în Parlament.

Inițiativa depusă de Eugen Nicolăescu, Rareș Mănescu și Mihăiță Calimente îi viza numai pe consilierii locali, care își pierdeau mandatul în trei situații noi față de ceea ce prevedea legea din 2004: demisia, excluderea și înscrierea într-un alt partid.

Puteți consulta aici inițiativa liberalilor.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege în noiembrie 2005, dar după ce modificase forma inițiatorilor. Astfel, din textul legii dispare prevederea potrivit căreia consilierii locali își pierd mandatul dacă se înscriu în alt partid.

Puteți consulta aici este forma adoptată de Camera Deputaților.

În februarie 2006, inițiativa legislativă este adoptată și de Senat și a mers la promulgare. Numai că președintele Traian Băsescu a retrimis-o în Parlament. Șeful statului susținea, printre altele, că legea este discriminatorie. Traian Băsescu a remarcat, în cererea de reexaminare, că primarii pot rămâne în funcție dacă sunt excluși din partid, pe când consilierii  – nu.

Puteți consulta aici este cererea de reexaminare a președintelui Traian Băsescu.

Cererea președintelui a fost respinsă de Senat, legea fiind ulterior promulgat. Astfel avea să înceapă atunci sezonul de vânătoare la primari pentru 45 de zile. Același termen a fost preluat acum și „în ordonanța Dragnea”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Cum a început totul. Nicolăescu, Mănescu și Calimente – inițiatorii legii din 2006

  1. Mitzu`Beciuklistu spune:

    Dar aia era lege, votata de neamul de infractori din Sparlament. Ceea ce face tandemul toxic prim-mitoman-alesul mortilor vii e sa SUSPENDE legea. Chiar trebuie sa asteptam ca astia sa suspende legile de functionare ale CCR, DNA sau ANI?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top