KimRegimul de la Phenian a anunțat că a testat „cu succes” o bombă cu hidrogen, în contextul relatărilor privind mișcări seismice la principalul poligon nuclear nord-coreean, informează BBC.

Presa nord-coreeană a transmis înaintea evenimentului că „țara este îndreptățită să dețină bomba cu hidrogen, pentru a contracara amenințarea reprezentată de Statele Unite ale Americii”.

Explozia s-ar fi produs, conform televiziunii de stat de la Phenian, miercuri dimineață la ora locală 10 (ora 3.30 a.m. în România).

Testele nucleare subterane declanșează în mod uzual cutremure. În cazul de față, seismografele au indicat un cutremur cu magnitudinea de 5,1 în apropierea poligonului Punggye-ri (vezi harta din dreapta). Anterior, Coreea de Nord a reușit, aparent, să execute alte trei teste atomice începând din 2006. Este vorba despre explozii generate de fisiunea nucleară, proces care a stat la baza bombardamentelor din 1945, de la Hiroshima și Nagasaki.

map_nuke_sites_NKÎnsă o bombă cu hidrogen, de zeci sau chiar sute de ori mai puternică decât una de tip Hiroshima, se bazează pe procesul fuziunii nucleare. Dezvoltată la începutul anilor ’50 de către Edward Teller, american de origine maghiară, bomba cu hidrogen folosește o mini-bombă cu fisiune pentru amorsarea fuziunii nucleare.

Penultimul test nuclear nord-coreean din 2013 a atras ample condamnări internaționale la care s-a raliat în cadrul Consiliului de Securitate ONU chiar și China, aliatul tradițional al Phenianului în regiune. Este de așteptat ca și de această dată reacțiile internaționale să fie prompte și virulente, și să fie însoțite de noi sancțiuni.

BBC notează că acest ultim test atras deja reacția Japoniei. Premierul Shinzo Abe a calificat operațiunea nord-coreeană drept o amenințare la adresa siguranței naționale. Îngrijorările sunt amplificate și de faptul că, înaintea experimentului de miercuri, Phenianul pare să fi testat o rachetă lansată de pe un submarin. O astfel de capabilitate ar schimba complet perspectiva asupra amenințărilor nord-coreene, pentru că timpul de alertă în cazul unui atac lansat, de pildă, spre coasta vestică a SUA s-ar scurta dramatic.

Anterior, experții estimaseră că Nordul se află „la distanță de ani de zile” de posibilitatea tehnică de a transporta o încărcătură nucleară cu o rachetă balistică.

De asemenea, liderul suprem nord-coreean Kim Jong-un a declarat luna trecută că regimul său deține bomba cu hidrogen dar experții occidentali s-au declarat sceptici la momentul respectiv.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top