arsonOficiali ai Autorităţii Palestiniene au declarat statul israelian „pe deplin responsabil” pentru moartea unui copil palestinian de 18 luni, ucis într-o incendiere atribuită coloniştilor evrei.

Incidentul s-a petrecut în noaptea de joi spre vineri în Cisiordania, în satul Duma. Două case, dintre care una nelocuită, au fost atacate cu dispozitive incendiare. Ulterior, pe zidurile imobilelor a fost descoperit cuvâtul „Răzbunare” scris cu vopsea, în ebraică.

Ibrahim Dawabsha, un rezident care a ajutat la salvarea celor aflaţi în casă, a declarat pentru Reuters:

I-am găsit pe părinţi afară, cu răni pricinuite de arsuri. Ne-au spus că sunt copii în casă şi am reuşit să-l scoatem pe unul. Însă părinţii au spus că mai e un fiu înauntru. N-am putut să ne apropiem de dormitor din cauza flăcărilor şi a rămas acolo până au venit pompierii.”

Premierul israelian a condamnat prompt tragedia, afirmând că „acesta este un act de terorism în toate sensurie posibile.”

„Israelul nu tolerează teroriştii, indiferent cine sunt ei”, a afirmat Benjamin Netanyahu.

În schimb, palestinienii susţin că atacul este „o consecinţă directă” a impunităţii (exonerării de consecinţe) pe care guvernul israelian o acordă „terorismului colonist”.

Uniunea Europeanpă a condamnat atacul şi a cerut o anchetă rapidă pentru aducerea autorilor în faţa justiţiei.

Facem apel la deplină responsabilitate, la aplicarea legii și la toleranță zero pentru violențele coloniștilor (…) O anchetă completă și rapidă este necesară pentru a-i aduce în fața justiției pe autorii acestei crime îngrozitoare. Autoritățile israeliene trebuie să ia măsuri hotărâte pentru a proteja populația locală”, a spus un purtător de cuvânt al diplomaţiei UE.

Oficialul a amintit că UE se opune politicii de colonizare israeliene întrucât amenință şansele soluției „cu două state”.

Tensiunile s-au accentuat în ultima perioadă între coloniştii israelieni şi rezidenţii palestinieni din Cisiordania.

În 2014, răpirea şi asasinarea a trei adolescenţi evrei de către militanţi ai grupării Hamas a fost urmată de asasinarea prin incendire, de către extremişti israelieni, a unui copil palestinian. În paralel, Hamas şi-a intensificat atacurile cu rachete asupra statului evreu determinând în cele din urmă intervenţia armatei israeliene în teritoriile palestiniene la data de 8 iulie 2014. Pe 17 iulie, guvernul israelian a autorizat ofensiva terestră, întreaga operaţiune finalizându-se, după intense presiuni internaţionale asupra Tel Aviv-ului, pe 26 august.

„Războiul de 50 de zile” s-a soldat cu peste 2000 de morţi, majoritatea civili palestinieni. De cealaltă parte, şi-au pierdut viaţa câteva zeci de militari evrei şi câţiva civili israelieni.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top