Într-o scrisoare semnată de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, forul executiv al UE avertizează România de riscul regresului, spunând că va analiza modificările privind legile justiției și Codurile penale.

„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată într-o declaraţie comună a celor doi oficiali CE.

„O condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile”, se atrage atenţia în declaraţie.

„În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Poziţia Comisiei a fost susţinută de statele membre în cadrul concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017”, continuă declaraţia.

Comisia Europeană atrage de asemenea atenţia că, „potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiţiei reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părţilor interesate din sistemul judiciar şi ale altor părţi interesate au ocazia să fie exprimate şi sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale”.

„Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări”, avertizează Juncker şi Timmermans.

„Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces”, se adaugă în declaraţie.

„Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresului şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei”, potrivit încheierii declarație.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

4 Responses to Comisia Europeană, avertizare pe legile justiției: „Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România”

 1. Doru Popescu spune:

  Asa cum UE si EC sunt ingrijorati de legile PARLAMENTULUI ROMANIEI,

  asa si

  PARLAMENTUL ROMANIEI este FOARTE INGRIJORAT de modul de organizare prezent dar si de viitorul (cu mai multe viteze) al EC si EU.

  Atata timp cat EC si EU nu isi modifica legile de existenta si dezvoltare atunci si ROMANIA (in virtutea independentei si suveranitatii sale) POATE INTOARCE DOSUL EC si EU!

  Atentie !

  Nu uitati ca in cazul in care orice organizatie (fie ele si EC si EU), sau orice tara, incalca DREPTUL LA INDEPANDENTA SI SUVERANITATE LEGISLATIVA A ROMANIEI, singurul organism care POATE DECLARA STAREA DE RAZBOI (IN RAPORT cu astfel de structuri) ESTE DOAR PARLAMENTUL ROMANIEI (vedeti Constitutia).

  Si nu Presedintele sau CSAT !

  Asa ca:
  NIMENI DE PE ACEST GLOB NU TREBUIE SI NU VA PUTEA SA INCALCE INDEPENDENTA SI SUVERANITATEA (LEGISLATIVA) A TARI NOASTRE !!!

  Atentie Jean-Claude Juncker si Frans Timmermans cum procedati in raport cu ROMANIA. ROMANIA NU ESTE sclava EC sau EU.
  Nu va place – schimbati legislatia EC si EU.

 2. […] Macovei, REACȚIE: Opriţi modificările la codurile penale, altfel ne scoateţi din UE • Comisia Europeană, avertizare pe legile justiției: „Urmărim cu îngrijorare evoluţiile rec… • Coafura s-a pleoștit, nesimțirea rezistă! • Senatorul Verestoy Attila (UDMR) a murit […]

 3. […] Macovei, REACȚIE: Opriţi modificările la codurile penale, altfel ne scoateţi din UE • Comisia Europeană, avertizare pe legile justiției: „Urmărim cu îngrijorare evoluţiile rec… • Coafura s-a pleoștit, nesimțirea rezistă! • Senatorul Verestoy Attila (UDMR) a murit […]

 4. […] Macovei, REACȚIE: Opriţi modificările la codurile penale, altfel ne scoateţi din UE • Comisia Europeană, avertizare pe legile justiției: „Urmărim cu îngrijorare evoluţiile rec… • Coafura s-a pleoștit, nesimțirea rezistă! • Senatorul Verestoy Attila (UDMR) a murit […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top