AAAbdelhamid Abaaoud, conducătorul teroriștilor care au acționat la Paris pe 13 noiembrie, a coordonat personal atacurile prin telefon, atât la sala de concerte Bataclan, unde au fost uciși 90 de oameni, cât și la Stade de France, unde atentatorii-kamikaze s-au aruncat în aer, relatează CNN pe baza unor elemente de ultimă oră publicate de presa franceză.

Conform unui martor, Abaaoud s-a aflat în apropiere de Bataclan pentru aproximativ o oră. Martorul, care a făcut mai multe drumuri într-o parcare unde își lăsase mașina, spune că l-a văzut de fiecare dată pe suspect țipând în dispozitivul hands-free al unui telefon mobil.

Teroristul avea capul ras și purta haine largi dar martorul l-a recunoscut ulterior, atunci când fotografia lui a fost publicată în presă.

Existența martorului care îl plasează pe Abaaoud în apropiere de Bataclan a fost dezvăluită de Jean Charles Brisard, analist francez în domeniul terorismului, într-un material din „Santinela”, o publicație a Centrului pentru Combaterea Terorismului.

Brisard subliniază că prezența liderului teroriștilor în imediata apropiere a sălii Bataclan dovedește rolul acestuia în coordonarea acțiunilor de la Paris și întărește versiunea că a dat ordine directe. De altfel, listingul apelurilor făcute de Abaaoud arată că acesta a vorbit mai devreme cu Bilal Hadfi, unul dintre cei care au acționat la stadion. Convorbirea a durat până când cei trei atentatori sinucigași de la Stade de France au început să se arunce în aer.

De asemenea, Abaaoud a fost surprins de o cameră de supraveghere la o stație de metrou, la câteva sute de metri de locul unde a fost abandonată una dintre mașinile cu care teroriștii s-au deplasat la locurile atacurilor.

În noiembrie, procurorul francez Francois Molins a menționat că pe 13 noiembrie telefonul lui Abaaoud a fost depistat prin geo-localizare între orele 22.28 și 0.28 în apropiere de zonele în care au operat teroriștii.

Anterior atacurilor, Abdelhamid Abaaoud a apărut în materiale de propagandă ISIS. El a fost ucis de polițiști într-un raid la Saint Denis la cinci zile după atentate.

Alături de el au fost uciși verișoara sa și un complice neidentificat. Liderul terorist plănuia alte atacuri în Paris, în cartierul de business La Defense, asupra transportului public din capitala franceză, asupra școlilor și „țintelor evreiești”.

Bataclan_siegePână în prezent, ancheta a stabilit că cel puțin opt dintre atacatori sunt de naționalitate franceză care au călătorit în Siria. Unii locuiau în Molenbeek, cartierul belgian cunoscut cunoscut pentru numărul mare de musulmani radicalizați. Însuși Abaaoud a crescut în Molenbeek, fiind de naționalitate belgiană.

Cei mai mulți dintre participanții la operațiunea teroristă din Paris au revenit în Europa în luna august. Salah Abdeslam, care i-a transportat pe atentatorii sinucigași la Stade de France, este aparent de negăsit, deși a trecut o lună de când a fost dat în urmărire. S-a stabilit că el a trecut frontiera în Belgia la câteva ore după atentate și de acolo urma lui s-a pierdut.

Rolul jucat de suspect în pregătirea operațiunii din 13 noiembrie este cu certitudine unul important: Abdeslam a făcut mai multe drumuri între Franța și Belgia în septembrie și octombrie și s-a stabilită că a fost, de asemenea, în Ungaria, Italia și Austria, mai notează CNN.

Foto: Abdelhamid Abaaoud (stânga); polițiști desfășurați la Bataclan pe 13 noiembrie (Arhivă)

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to CNN: Teroristul Abaaoud a dat ordine prin telefon de lângă Bataclan în plin masacru

  1. […] l-au plasat pe acesta în spaţiile respective iar unii martori au afirmat că l-au văzut vorbind la telefon vreme îndelungată chiar în intervalul masacrului din sala de concerte […]

  2. […] Abdelhamid Abaaoud ar fi coordonat atacurile, chiar în timp ce acestea aveau loc. Însă Abaaoud s-a aflat pe 13 noiembrie la Paris, fiind ucis la câteva zile după atentate într-un raid al poliției la Saint […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top