"dacian ciolos"Fostul premier Dacian Cioloș susține într-o opinie publicată pe HotNews.ro că România nu își poate permite să fie mult timp un stat de tranziției în Uniunea Europeană.

„Nucleul dur se va forma inevitabil în zona Euro. România ar trebui să își asume ferm un calendar de aderare la Euro. Este un angajament pe care ni l-am luat în momentul aderării și pe care l-am amânat fără nicio perspectivă. Există costuri care trebuie limitate, există riscuri care trebuie cântărite. Cu siguranță, imposibilitatea de a mai folosi rata de schimb pentru a contracara șocuri și axarea doar pe o politică a prețurilor, în contextul în care piața nu este perfect flexibilă, nu vor fi măsuri ușoare, dar 19 state membre fac deja asta, inclusiv state cu foste economii planificate sub fostul regim comunist. Există oportunități mult mai importante, având în vedere că și zona euro se va consolida, vorbindu-se din ce în ce mai mult de crearea unui mecanism de stabilizare comun. Dar dincolo de aceasta, aderarea la euro este un pas important si pentru stabilitatea geo-politică a României. Vom face parte din nucleul dur al Europei în mod implicit atunci când vom fi în zona Euro.

Eu cred cu tărie că viitorul României nu poate fi la periferia Europei, un avanpost sau o zonă de tranziție. Nici nu cred că avem alternativă. Dacă nu vom fi în Europa, aproape de centrul ei prin procesul decizional, vom ajunge în zone de influență care vor crea incertitudine si vor frâna procesul de dezvoltare economică si de întărire a democrației, a securității. Cine își închipuie că România se descurcă singură în lumea de azi se înșeală amarnic. Orice încercare de a ne slăbi poziția în Europa ne aruncă în brațele marelui urs”, a scris acesta.

Continuă pe HotNews.ro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Cioloș: Viitorul României NU poate fi la periferia Europei

  1. maxxx spune:

    Trecutul, prezentul si viitorul Romaniei ESTE la periferia Europei! Nu stiu de ce se incapatineaza multimi de romani in credinta lor ca sint si ei europeni. Realtatea Romaniei o pune inafara Europei, sau in cel mai bun caz la periferia ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top