Military, missiles

Military, missiles

Bugetele militare din 2015, în creștere la nivel global și totalizând 1,65 de trilioane (1650 miliarde) de dolari, vor fi depășite anul viitor.

Estimarea apare într-un raport difuzat joi de compania americană de specialitate IHS, care deține publisher-ul cunoscutelor magazine cu tematică militară Jane’s, anunță presa internațională.

„Cheltuielile mondiale în materie de apărare ar urma să crească de la 1650 miliarde de dolari în 2015 la 1680 miliarde de dolari în 2016”, se afirmă în raport, care ia în calcul cheltuielile a 104 state, reprezentând 99% din totalul global.

SUA se află în continuare pe primul loc în ceea ce privește alocările militare, dar în această țară ele au scăzut la 595 miliarde de dolari în 2015, față de 624 miliarde în 2014.

Pe locul al doilea se află China, cu 190 miliarde de dolari în 2015, în creștere cu 9% față de cele 175 miliarde în 2014.

De altfel, regiunea Asia-Pacific va fi forța motrice a creșterii mondiale a bugetelor de apărare în următorii 5 ani, prognozează IHS.

Deocamdată, o altă țară din regiune, Japonia, se află pe locul 7, cu 49 miliarde de dolari în anul curent.

Europa, care înregistrase o scădere de peste un procent pe an începând din 2010, dă semne de stabilizare, mai ales în contextul crizei din Ucraina, relevă documentul, anticipând o perioadă de creștere a cheltuielilor de apărare pe continent.

militaryMarea Britanie, locul 3 mondial cu 66 miliarde de dolari, și Franța, locul 4 cu 56 miliarde, se înscriu în nota de stabilitate, în timp ce Polonia și Ucraina înregistrează creșteri de aproape 22%, respectiv 70%.

Rusia a trecut de pe locul 8 în lume în 2014, cu 44,6 miliarde de dolari, la locul 5 în anul curent, cu peste 54 miliarde de dolari.

În schimb, în pofida conflictelor care îl zguduie, Orientul Mijlociu este regiunea unde se înregistrează cele mai importante scăderi ale cheltuielilor militare, motivul principal fiind nu diminuarea violențelor, ci scăderea prețului petrolului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top