St.ElijahMânăstire „Sfântul Ilie”, veche de 1400 de ani şi situată pe un deal de lângă Mosul, oraş aflat sub controlul ISIS, a fost distrusă de jihadişti, anunţă BBC, care invocă în acest sens imagini luate din satelit.

Lăcaşul de cult (foto, înainte de distrugere), cunoscut şi ca Deir Mar Elia, a fost, se pare, construit către sfârşitul secolului 6 de călugări asirieni iar istoria sa a fost marcată de mai multe momente dramatice. Astfel, forţele persane au dat în 1793 un ultimatum călugărilor de aici să se convertească la Islam. Aceştia au refuzat şi, drept represalii, persanii au ucis 150 dintre ei.

Alte momente critice au fost în anii ’70, când monumentul a fost folosit ca bază de Garda republicană irakiană şi în 2003, când unul dintre pereţii lăcaşului de cult a fost avariat de impactul cu o turelă de tank T-72, dislocată de o rachetă în timpul invaziei americane. Americanii înşişi au folosit locaţia ca bază o vreme.

Părintele Paul Thabit Habib, care acum trăieşte în Irbil, în Kurdistanul irakian, povesteşte că, pe vremuri, mânăstirea a fost un punct de atracţie atât pentru creştini, cât şi pentru musulmanii din Mosul.

„Mulţi istorici, poeţi şi călători au scris despre acestă mânăstrire, care ocupa un loc foarte important în istoria Bisericii în Irak”, a menţionat el, adăugând că ISIS încească să-i elimine pe creştini din această ţară.

Dincolo de ororile comise în teritoriile ocupate în Irak şi Siria, jihadiştii sunt cunoscuţi şi pentru distrugerea siturilor religioase non-musulmane de la Nimrud, Hatra şi Nineve (Irak) şi Palmyra (Siria).

Imaginile publicate miercuri sugerează că mânăstirea „Sfântul Ilie” a fost distrusă între august şi septembrie 2014, la două-trei luni după ce ISIS a capturat Mosul. La distrugerea ei, care pare a fi completă, conform imaginilor, au fost folosite, probabil, buldozere şi explozibili.

Minigaleria următoare (click pe imagini pentru mărire):

detaliu mânăstire, foto satelit 2011, foto satelit septembrie 2014

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top