protest bucuresti_peste 55.000Mai mulți protestatari dintre cei care au ieșit în stradă și au provocat demisia cabinetului Ponta au mutat lupta politică la un nivel superior.

Numindu-se „Inițiativa România„, ei spun că numără, deocamdată, 500 de membri și au întocmit lista cu 128 de politicieni pe care i-ar vrea eliminați din partide și din funcții publice.

Un text postat pe un blog creat rapid pe platforma Worpress popularizează și detaliază această cerere.

Politicienii nominalizați pe acest blog sunt fie condamnați – definitiv sau nedefinitiv, fie puși sub acuzare sau trimiși în judecată. Nu este făcută nicio distincție între cazul unui politician pentru care justiția a dat o decizie definitivă și cazul unuia care este doar acuzat.

Pentru toți cei 128 cererile sunt aceleași: demisia din funcția publică – dacă există, demiterea din partid și garanția partidului că persoana în cauză nu va mai fi pusă pe liste electorale la următoarele alegeri.

Dincolo de faptul că, în principiu, odată exclusă o persoană dintr-un partid, ea nu mai poate reprezenta acel partid pe listele electoarale, cerințele inițiatorilor acestei mișcări au un ușor parfum supra-realist.

De pildă, unul dintre destinatarii scrisorii este Liviu Dragnea, președintele PSD. Tot Dragea este propus în lista „Inițiativa România” pentru excludere din PSD, în urma condamnării cu suspendare în Dosarul „Referendumul”. Cu alte cuvinte, lui Liviu Dragnea i se cere să-l excludă din partid pe Liviu Dragnea.

Un pasaj din textul revendicărilor „Inițiativa România”, în continuare.

În atenția domnului Liviu Dragnea, Președinte al PSD
În atenția doamnei Alina Gorghiu și domnului Vasile Blaga, Co-președinți ai PNL
În atenția domnului Kelemen Hunor, Președinte al UDMR
În atenția domnului Gabriel Oprea, Președinte al UNPR
În atenția domnului Traian Băsescu, Președinte MP
În atenția domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președinte ALDE

Doamnă și domnilor președinți,

Ați declarat public că ați auzit mesajul străzii “Corupția ucide!”.

Noi, cei 500 de membri ai Inițiativei România, platformă civică născută din mișcările de stradă după tragedia din Colectiv, am sperat că veți demonstra că l-ați și înțeles și că acționați în consecință. Preferați în continuare ipocrizia și minciuna, însă.

Corupția are nume și prenume. Și fiecare dintre aceste nume a contribuit în mod direct la sărăcia românilor, promovarea incompetenței și hoției și, în cele din urmă, moral, la uciderea a peste 50 de tineri.

Pentru că ați continuat să fiți surzi și orbi la cererile legitime ale românilor, Inițiativa România vă pune la dispoziție o hartă a corupției la nivelul țării: numele fiecărui deputat, fiecărui senator, fiecărui președinte de Consiliu Județean, fiecărui primar de municipiu reședință de județ suspectat de sau implicat în comiterea de infracțiuni (în baza dosarelor penale deschise de DNA sau PICCJ).

Inițiativa România vă cere:

– excluderea din partidele dumneavoastră a tuturor politicienilor inculpați, trimiși în judecată, condamnați nedefinitiv sau definitiv pentru fapte penale grave, în special de corupție și conexe;
– angajamentul public că niciunul dintre aceste nume nu se va mai regăsi pe listele partidelor dumneavoastră la alegeri;
– demisia imediată a acestor persoane din funcțiile publice pe care le ocupă.

serdin_FBLista completă cu politicienii propuși la excludere, aici.Inițiativa-Romania-listă-politicieni-penali

Numele celor care s-au raliat Inițiativei România nu sunt foarte cunoscute – potrivit semnatarilor de pe blog –  însă unii semnatari au un trecut politic sau legat de diverse inițiative civice.

De pildă, inginerul Mircea Șerdin (foto dreapta), unul dintre fondatori, a activat în M10, formațiunea Monicăi Macovei, și a fost un animator al comunității „Uniți Salvăm„, conform informațiilor din profilul său de Facebook.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top