migrantsFluxul de imigranți din Turcia spre Grecia a scăzut cu mai mult de jumătate în noiembrie, până la nivelul a 108 mii de persoane. Este primul declin lunar semnificativ în acest an. Anunțul a fost făcut de Frontex, agenția europeană pentru managementul frontierelor.

Valorile se mențin însă în continuare ridicate comparativ cu anul trecut, fiind de 16 ori mai mari decât cele din aceeași perioadă a lui 2014.

Scăderea invocată de Frontex este rezultatul înăspririi condițiilor meteo, care îi descurajează pe oameni să plece de pe țărmul turc și să traverseze Marea Egee pentru a ajunge pe insulele grecești în ambarcațiuni de multe ori fragile, periculoase.

Un alt factor este răspândirea veștilor despre înăsprirea măsurilor de securitate și control pe așa-numită rută balcanică, unele state permițând doar accesul selectiv, pentru migranții din zonele de război. În sfârșit, un al treilea factor este înțelegerea UE – Turcia, prin care blocul comunitar a căzut de acord să dea trei miliarde de euro Ankarei pentru a contracara tranzitul ilegal al migranților pe Marea Egee.

Marți, Comisia Europeană este așteptată să propună noi măsuri de limitare a fluxului de imigranți către continent.

Între acestea, crearea unei gărzi UE de frontieră și coastă, care va avea puterea de a interveni în situații de criză fără mai aștepta solicitări din partea statelor membre.

Grecia, în special, a fost criticată pentru că nu a reușit să își securizeze zonele de coastă și să înregistreze toate sosirile, permițându-le efectiv imigranților să intre pe teritoriul său fără a fi verificați.

Ancheta polițienească după atacurile de la Paris a relevat că teroriștii au profitat de fluxul masiv de migranți prin Grecia, doi dintre atentatorii de la Stade de France numărându-se printre transfugii care au ajuns în luna octombrie în insula Leros și apoi la Atena.

De asemenea, Abdelhamid Abaaoud, considerat creierul atacurilor din 13 noiembrie, a trăit o vreme în Grecia, de unde a plecat în Siria în ianuarie anul curent, după o tentativă eșuată a poliției de a-l captura. Alte mărturii în plasează pe Abaaoud pe insula Leros în același interval în care acolo s-au aflat și viitorii kamikaze de la Stade de France, notează BBC.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top