dacian ciolos_corina cretuPremierul Dacian Cioloș a spus vineri că a găsit blocat Programul Operațional Regional (POR) pentru perioada de finanțare 2007-2013, în care țara noastră mai poate primi bani până la finalul acestui an. Șeful Executivului susține că acest program a fost înghețat în urma unui control al Comisiei Europene.

Totodată, sunt probleme și la alocarea bugetară pentru perioada 2014-2020, sistemul informatic fiind nefuncțional.

Cioloș a făcut dezvălurile după întâlnirea cu Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională.

Intâlnirea de astăzi mi-a fost utilă ca să îmi fac o idee mai precisă legat de stadiul în care ne aflăm atât cu finalizarea programului 2007-2013. Am găsit Programul Operațional Regional blocat în urma unui audit al Comisiei, dar am înțeles că lucrurile se pot debloca rapid pentru a reîncepe plățile„, a spus Cioloș.

Acesta a precizat că mai sunt câteva săptămâni în care pot fi făcute plăți, astfel încât să fie reduse, pe cât posibil, din pierderi.

UPDATE: Corina Crețu susține că Programul Operațional Regional nu este blocat „formal”.

„Programul Operațional Regional (POR) nu este întrerupt formal; există o scrisoare de atenționare din partea Comisiei Europene în legătură cu anumite corecții financiare de aplicat. Comisia Europeană așteaptă din partea autorităților române aplicarea acestor măsuri, moment în care plățile, care acum sunt doar parțiale, vor fi făcute integral. CE a primit chiar în această săptămână o solicitare de plată din partea României pentru POR, în valoare de 37 milioane euro, care urmează a fi analizată și aprobată”, se arată într-un mesaj postat vineri pe contul său oficial de facebook.

Și pentru perioada de finanțare 2014-2020 sunt încă multe lucruri nerealizate, a afirmat premierul Cioloș.

„Mai trebuie terminat sistemul informatic, care este încă nefuncțional, procedurile de acreditare care încă nu sunt finalizate și de îndeplinit anumite condiționalități ex- ante ca sa putem lansa proiectele”, a explicat premierul, citat de HotNews.ro.

La rândul ei, Corina Crețu a avertizat că țara noastră mai are 6 săptămâni la dispoziție pentru a trimite facturi pentru decontare la Comisia Europeană, pentru proiecte finanțate pentru perioada 2007-2013.

România a beneficiat de o derogare din partea Executivului European prin regula n+3, astfel încât țara noastră să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a absorbi banii europenei pentru perioada 2007-2013.

UE a alocat circa 19 miliarde de euro României pentru perioada 2007-2013 pentru fonduri structurale și de coeziune. Până acum Comisia Europeană a rambursat circa 10,6 miliarde de euro pentru proiecte derulate în România, potrivit datelor actualizate la 31 octombrie 2015. În total, rata de absorbție a fondurilor europene s-a ridicat la 56%.

Alocarea pentru perioada 2014-2020, actualul exercițiu financiar, se ridică la 23 de miliarde de euro, pentru politica de coeziune.

Ministrul fondurilor UE din Guvernul Cioloș este Aura Carmen Răducu, un expert în gestionarea finanțărilor europene și internaționale.

Răducu l-a înlocuit pe Marius Nica, un absolvent al Academiei Naționale de Informații, a Serviciului Român de Informații, care a activat timp de cinci ani ca ofițer la MApN. El fusese numit minitru în luna martie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to CE a găsit Cioloș după Ponta: DEZASTRU la absorbția de fonduri UE | Reacția Corinei Crețu

  1. […] Cioloș spusese vineri că acest program finanțat cu bani europeni era blocat în urma unui control realizat de Comisia […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top