zegreanO prevedere-cheie declarată neconstituțională de CCR este cea care modifica procedura de desemnare de către preşedintele României a candidatului la funcţia de prim-ministru. Prin noua prevedere, PSD încercase să-și securizeze funcția de premier și după 2016, incluzând în legea fundamentală un articol care arăta că partidul sau alianța care a obținut cel mai mare număr de voturi în alegeri are dreptul de a face prima propunere pentru această funcție.

Între propunerile despre care Curtea a hotărât că nu pot fi modificate, se numără și cea referitoare la posibilitatea recunoaşterii de zone tradiţionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor și cea care introduce posibilitatea ca reprezentanții legali ai minorităţilor naţionale să înființeze, potrivit statutului minorităţilor naţionale adoptat prin lege, organe proprii de decizie şi executive. De asemenea, cu majoritate de voturi, a fost constatată neconstituţionalitatea introducerii în Constituție a unui nou alineat referitor la utilizarea simbolurilor proprii ale minorităţilor naţionale.

A fost declarat neconstituțional și alineatul introdus de Comisia parlamentară, care prevedea că în instanță pot fi folosite probe obținute ilegal, dacă acestea sunt în sprijinul inculpatului.

De, asemenea, Curtea a găsit neconstituțională completarea legii fundamentale cu o prevedere care să ceară candidaților la funcția de senator, deputat sau președinte al României îndeplinirea unei condiții privind domiciliul în România cu șase luni înainte de alegeri.

CCR a constatat cu majoritate de voturi și neconstituţionalitatea introducerii în Constituție a unei prevederi referitoare la obligaţia persoanelor de drept public, persoanelor juridice private şi persoanelor fizice de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, în faţa unei comisii parlamentare.

Așa cum se aflase deja, a fost declarată neconstituțională și prevederea care sancționa trecerea parlamentarilor de la un partid la altul (așa-numitul „traseism” politic) cu pierderea mandatului de senator sau deputat.

Curtea a mai hotărât, cu unanimitate de voturi, că este neconstituțională modificarea legii fundamentale în sensul în care senatorii și deputații să nu mai fie judecați de ÎCCJ în cazul săvârșirii unor fapte penale, iar dosarele să nu mai fie instrumentate de Parchetul General.

Neconstituțională a fost declarată și propunerea care prevedea creșterea numărului de reprezentanți ai societății civile în CSM.

Curtea a mai constatat și neconstituționalitatea introducerii în Constituție a unui alineat  referitor la obligativitatea hotărârilor Consiliului Naţional de Securitate (actualul CSAT).

În fine, CCR a respins și tentativa subtilă a parlamentarilor de a-i restrânge atribuțiile, prin eliminarea din Constituție a unui paragraf care permite CCR să aibă și alte atribuții decât cele expres menționate în legea fundamentală. Curtea a constatat că neconstituțională abrogarea paragrafului respectiv, în condițiile în care aceasta nu este însoţită de „constituţionalizarea, în mod corespunzător, a atribuţiilor CCR de control al legii de revizuire a Constituţiei adoptată de Parlament şi, respectiv, de control al constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului care afectează valori, reguli şi principii constituţionale sau, după caz, organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor de rang constituţional”.

În afara prevederilor declarate neconstituționale, Curtea a făcut și o serie de observații cu privire la proiectul de revizuire, propuneri de modificare și de reașezare a textelor, sau de „reconsiderare a soluției legislative”.

Potrivit președintelui CCR, Augustin Zegrean, motivarea Deciziei Curții  va fi făcută publică în următoarele două săptămâni.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top