UPDATE: Un judecător brazilian a ordonat, joi, anularea măsurii de suspendare temporară a aplicației WhatsApp, anunță presa internațională. 

Judecătorul Xavier de Souza a cerut companiilor de telefonie mobilă să reia imediat funcționalitatea pentru WhatsApp. El a spus că „nu este rațional ca milioane de utilizatori să fie afectați de ‘inerția’ unei companii”.WABL

WABCompaniile de telefonie care operează în Brazilia au fost somate printr-o decizie judecătorească să blocheze aplicația WhatsApp pentru smartphone-uri. Blocada a intrat în vigoare joi dimineața, la ora 2 GMT (ora 4 dimineața în România) și ar urma să dureze două zile.

Un tribunal din Sao Paolo a luat această hotărâre motivând că WhatsApp a refuzat să coopereze cu autoritățile într-o anchetă penală. BBC notează că nu e clar, pentru moment, dacă se vor conforma toate companiile somate. O asociație a furnizorilor de telefonie mobilă, SindiTelebrasil, a confirmat că a primit somația în cursul zilei de miercuri.

Proprietarul WhatsApp este Facebook, care a cumpărat compania în 2014, pentru 16 miliarde de dolari. CEO-ul Mark Zuckerberg s-a declarat „uluit” de această „decizie extremă”.

WhatsApp este cea mai populară aplicație printre brazilieni, având 93 de milioane de utilizatori, adică mai mult de 10% din totalul de utilizatori la nivel mondial. Cei tineri dar și cei săraci o preferă pentru schimbul gratuit de mesaje text și pentru comunicarea audio prin internet, fiind o alternativă convenabilă la serviciile clasice de telefonie mobilă, prohibitive financiar pentru mulți brazilieni.

Cazul penal invocat de justiție pentru blocadă este unul legat de traficul de droguri. Conform presei braziliene, tribunalul a cerut acces la mesageria WhatsApp a unui suspect dar compania a ignorat în două rânduri, în iulie și august, aceste solicitări.

Presa internațională scrie însă WhatsApp ar putea avea dușmani chiar mai puternici decât o decizie judecătorească: tocmai companiile furnizoare de telefonie mobilă în această țară au cerut justiției să interzică serviciile gratuite de tip VOIP (comunicații audio prin internet) pe motiv că le subminează afacerile.

Deocamdată, cei mai afectați de interdicția temporară și de eventuala ei permanentizare sunt brazilienii de rând și cei care lucrează în afara țării și încearcă să țină legătura cu familiile. Unul dintre aceștia a declarat BBC că în Brazilia multe servicii și produse au tarife similare celor din Marea Britanie în timp ce veniturile majorității populației sunt la o treime comparativ cu cele din Regatul Unit.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top