KhameneyAyatollahul Ali Khamenei şi-a înăsprit poziţia asupra negocierilor cu marile puteri în dosarul nuclear iraninan, relatează BBC. Într-un discurs susţinut marţi noaptea, liderul religios suprem a insistat că autorităţile de la Teheran vor dezafecta instalaţiile nucleare doar dacă mai întâi sunt ridicate sancţiunile economice internaţionale.

Khamenei a exclus, totodată, îngheţarea cercetării şi dezvoltării în domeniul nuclear timp de 10 ani şi a respins inspecţiile la instalaţiile militare. Interviurile cu cercetătorii iranieni în domeniul nuclear au fost, şi ele, excluse. BBC aminteşte că cinci dintre aceşti savanţi de top au sfârşit asasinaţi.

Declaraţiile liderului religios sunt de natură să submineze acordul-cadru încheiat cu greu în aprilie, la capătul a numeroase runde de negocieri şi amânări, între delegaţia oficialilor iranieni şi miniştrii de Externe din grupul G 5 + 1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China, toate puteri nucleare, şi Germania).

Acordul-cadru presupune încheierea unui acord cuprinzător între părţi până la 30 iunie însă spusele lui Khamenei îngreunează munca părţii iraniene, de la care erau aşteptate anumite concesii pentru ca documentul să poată fi semnat.

În calitatea sa, Khamenei are ultimul cuvânt în toate problemele de stat. BBC remarcă schimbarea de atitutdine a lui Khamenei, care a sprijinit negocierile cu marile puteri în faţa adepţilor „liniei dure” de la el din ţară.

Nu acceptăm un termen de restricţii de 10 ani. Am spus echipei de negociatori câţi ani de restricţii considerăm că sunt acceptabili. Cercetarea şi dezvoltarea trebuie să continue şi în anii cu restricţii. Ridicarea sancţiunilor nu poate depinde de implementarea obligaţiilor Iranului”, susţine ayatollahul, care i-a acuzat pe americani că au venit cu „o formulă complicată” în acest sens.

Potrivit lui Khamenei, scopul SUA este distrugerea „din rădăcini” a industriei nucleare iraniene. „Vor să ne ţină sub presiune şi nu intenţionează, de fapt, o ridicare completă a sancţiunilor”, a apreciat el.

Într-un demers aparent sincronizat al decidenţilor iranieni, Parlamentul acestei ţări a votat un proiect de lege care interzice includerea într-un acord cu G 5 + 1 a prevederilor precum inspecţiile la facilităţile militare sau intervievarea cercetătorilor din domeniul nuclear.

Departamentul de Stat al SUA nu pare să ţină cont de radicalizarea opiniilor liderului religios suprem vizavi de negocierile cu subiect nuclear.

negotiationPurtătorul de cuvânt John Kirby a spus că, din punctul de vedere al SUA „nimic nu s-a schimbat” în privinţa condiţiilor ce trebuie indeplinite de către Iran pentru un acord complet.

SUA au propus o „ridicare în etape” a sancţionilor, care depinde de concluziile inspectorilor internaţionali. Aceştia ar avea misiunea de a verifica în ce măsură respectă Teheanul angajamentele privind, între altele, dezafectarea centrifugelor de îmbogăţire a uraniului şi reducerea rezervelor de uraniu îmbogăţit.

Uraniul îmbogăţit este materia primă atât pentru bombele atomice cât şi pentru combustibilul destinat centralelor atomo-electrice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to BBC: Se alege praful şi de acordul nuclear cu Iranul ? Ayatollahul respinge cererile americane

  1. […] Recent, liderul religios suprem din Iran, ayatollahul Khamenei, a exclus orice acces al observatoril… […]

  2. maxxx spune:

    Cu islamistii astia nu poti ajunge niciodata la nici o intelegere. Cind crezi ca s-a miscat ceva de la punctul mort, realizezi ca de fapt tot acolo esti. Si inca ei mai zic de evrei ca-s imposibili!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top