Protest_TeheranOficiali din mai multe țări consideră că mai mult de 1000 de oameni au murit săptămâna trecută în panica și busculada create în timpul pelerinajului anual la Mecca, transmite BBC.

Aceste susțineri contrazic bilanțul oficial al saudiților. Ultimele informații furnizate de aceștia indică 769 de morți, după ce mulțimea a intrat în panică la Mina, locul unui ritual de „alungare a demonilor cu pietre”.

Însă un reprezentant al autorităților nigeriene susține că peste 1000 de cadavre au fost ridicate de la locul dezastrului și duse la morgile din Jeddah.

Oficiali din India, Pakistan și Indonezia au fost citați, la rândul lor, cu afirmații conform cărora bilanțul real depășește 1000 de morți.

Yusuf Ibrahim Yakasai, corespondentul BBC care a discutat cu sursa nigeriană, povestește că, potrivit acesteia, 14 camioane cu cadavre s-au deplasat la Jeddah. Aici, doar din 10 dintre vehicule au fost descărcate corpurile a 1075 de decedați.

Suspiciunile de manipulare a bilanțului decedaților sunt alimentate, paradoxal, chiar de demersurile făcute de saudiți.

Ministrul indian de Externe Sushma Swaraj a scris pe Twitter că oficialii de la Riad au difuzat fotografiile a 1090 de pelerini morți. Afirmații similare au fost făcute și de reprezentanți din Pakistan și Indonezia.

Saudiții nu au explicat deocamdată aceste discrepanțe.

Mina_Mai multe state cu populație musulmană, și în special Iranul, rivalul regional al saudiților, au criticat felul în care responsabilii locali au tratat această criză. Mai mult de 140 dintre cei morți la Mina sunt iranieni.

Însă șeicul Abdul Aziz bin-Abdullah al-Sheikh, cel mai înalt cleric religios saudit, a apărat autoritățile, afirmând că panica de la Mina a fost „de necontrolat”.

Regele Salman a ordonat o revizuire a măsurilor de securitate după acest dezastru, cel mai mare produs în ultimii 25 de ani la un pelerinaj la Mecca, la care, în afara morților consemnați oficial alți peste 900 de oameni au fost răniți.

Tragedia a fost precedată de o altă dramă petrecută în prima parte a acestei luni: 109 oameni au murit după prăbușirea unei macarale în zona Marii Moschei din Mecca.

În foto: protest în fața Ambasadei Arabiei Saudite la Teheran (stânga); pelerin rănit în timpul procesiunii la Mecca

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top