basescuBăsescu a arătat faptul că la Consiliul European a fost însărcinat Consiliul Afaceri Externe să găsească instrumentul juridic de a aplica sancțiuni unor entități din Rusia, în primul rând unor firme.

Președintele a adăugat că o altă decizie care a fost luată la Consiliul European a fost aceea de a stabili o listă de entități ce urmează să fie sancționate.

De asemenea, o altă decizie îi privește, potrivit lui Băsescu, pe oligarhi, „atât cei din anturajul președintelui Vladimir Putin, cât și cei din Ucraina care sprijină teroriștii din Ucraina de est”.

Repet, teroriștii din Ucraina de est”, a insistat președintele.

Ulterior, șeful statului a făcut o serie de considerații referitoare la situația din Ucraina, acuzând Rusia că a devenit „partener al teroriștilor”.

Iată principalele declarații pe acest subiect:

În estul Ucrainei se desfășoară un război hibrid (…) În primul rând este un război al Federației Ruse prin interpuși.

O a doua caracteristică este aceea că avem de-a face și cu un război de gherilă urbană. A treia caracteristică este că este și un război de insurgență chiar al unor cetățeni ucraineni de etnie rusă. În fine, o altă caracteristică este că avem și acțiuni teroriste.

În fine, se desfășoară și un război informațional care poate fi și parte a unui război clasic.

Cine este responsabil pentru ce se întâmplă acolo, în analiza noastră? În primul rând, teroriștii care și acum ocupă Donețkul și Luganskul.

În al doilea rând, este Federația Rusă, care a ajuns un partener al acestor teroriști

În opinia noastră, Federația Rusă este partenerul acestor teroriști prin acțiunile pe care le întreprinde. Din păcate, Federația Rusă este parte a conflictului, așa cum a fost parte și a conflictului și a anexării Crimeea

În ce privește actul terorist care a dus la uciderea celor 298 de oameni, responsabilitatea, în urma analizei și a informațiilor pe care le avem, responsabilitatea aparține direct grupării teroriste din estul Ucrainei, care a executat lovitura. În mod egal, Federația Rusă, care a pus la dispoziție specialiști și echipamentul necesar executării loviturii, e parte a actului terorist.

Am luat nota de declarația președintelui Putin să nu politizăm evenimentul. Nu-l politizează nimeni, dar președintele Putin nu poate fugi de responsabilitatea punerii la dispoziție a specialiștilor și echipamentelor folosite

Băsescu s-a referit și la responsabilitatea UE în ceea ce se întâmplă acum în Ucraina

Problema este care e responsabilitatea UE? Putea să facă mai mult decât a făcut până acum? Răspunsul meu este categoric da. Trebuiau introduse de multă vreme sancțiuni aspre, economice, care să descurajeze lejeritatea cu care Rusia alimentează conflictul generat de teroriști în estul Ucrainei

Totdeauna s-a ajuns la argumente economice. Dar în Europa este vorba despre valori. Orice politician european vă va vorbi despre valori. Și aș vrea să știu care este cea mai mare valoare? Nu cumva cea mai mare valoare este cetățeanul european? Nu cumva cea mai mare valoare este siguranța cetățeanului european?

Este timpul ca Europa să pună pe primul plan siguranța cetățenilor ei. Au murit 192 de cetățeni europeni

Pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin, pentru că în estul Europei se desfășoară un conflict alimentat de Rusia politic, cu oameni și echipamente, au murit 192 de europeni. Oare, daca noi în Consiliu eram fermi și puneam valoarea omului deasupra a orice, nu am fi putut lua măsurile de descurajare în timp util?

Și ajungem la partea cealaltă. Astăzi este Ucraina, dar se ajunge la granița balticilor, la Polonia, la România. Nu cumva ajungem la riscul să fie mai importante comandamentele economice decât solidaritatea cu statele din flancul estic.

Cred că Federația Rusă trebuie tratată prin această prismă, chiar dacă vom avea pierderi economice. Nu vor mai mari decât al Federației Ruse (…) A aplica cu mănuși masurile din etapa a treia e o eroare, cu cât întârziem mai mult cu atât vom plăti mai scump neluarea măsurilor de stopare a entuzaismului dl Putin de a-și recueri imperiul URSS

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to Băsescu: Federația Rusă este partenerul teroriștilor

  1. PatrickBroro spune:

    interracial adult dating gay
    gay dating truckers tubes
    gay hiv dating sites

  2. […] • Poroşenko: Nicio diferenţă între MH 17, Lockerbie şi atacul de la 11 septembrie • Băsescu: Federația Rusă este partenerul teroriștilor • Ce crede Lăzăroiu despre candidatura independentă a Monicăi Macovei • Obama: Putin […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top