MuellerO telegramă trimisă de la Bucureşti la Washington în mandatul ambasadorului Nicholas F. Taubman şi publicată de Wikileaks aruncă în prezent o nouă lumină asupra luptei DNA cu înalţii oficiali ai statului român suspectaţi de corupţie.

Telegrama, clasificată „secret” din ordinul ambasadorului Taubman, relatează sintetic vizita din noiembrie 2006 efectuată la Bucureşti de directorul FBI din acea perioadă, Robert Mueller.

Mueller (foto) s-a întâlnit şi a discutat cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, cu miniştrii Justiţiei şi Internelor, Monica Macovei şi Vasile Blaga, cu procurorul general de atunci, Laura Codruţa Kovesi dar şi cu şefii SRI şi SIE de la momentul respectiv, George Maior şi Claudiu Săftoiu.

Pasajele cele mai spectaculoase sunt cele referitoare la discuţiile şefului FBI cu Traian Băsescu, Laura Kovesi şi George Maior, cu menţiunea că la această din urmă întâlnire a asistat şi adjunctul lui Maior, Florian Coldea, care ocupă aceeaşi funcţie şi în prezent.

Referitor la discuţia Mueller-Băsescu:

BasescuÎntr-o întâlnire de 30 de minute (…) Mueller şi-a exprimat recunoştinţa pentru „cooperarea remarcabilă cu România în aplicarea legii” şi a exprimat disponibilitatea de a adânci această colaborare în viitor. Băsescu a comentat că şi el are impresia că această colaborare poate fi lărgită şi a subliniat că i-ar plăcea să vadă o prezenţă a FBI în România la fel de viguroasă ca şi a CIA (…) Băsescu a insistat puternic pentru o continuare a sprijinului şi instruirii americane în domeniul aplicării legilor, spre exemplu, ajutându-i pe procurorii şi judecătorii români să combată fenomenul spălării de bani, în contextul ameninţărilor din est(n.r.: tema criminalităţii din spaţiul ex-sovietic va fi abordată şi pe parcursul discuţiilor cu Tăriceanu şi cu şefii serviciilor secrete.)

„Experienţa voastră este excepţional de bună şi vrem să transferăm din ea cât mai mult posibil”, a spus preşedintele Băsescu la discuţia cu şeful FBI.

Referitor la discuţia cu premierul Tăriceanu:

Premierul a fost surprins când a aflat că „90% din fraudele informatice de pe eBay au originea în România iar PayPal nu mai acceptă (la momentul respectiv, n.r.) tranzacţii din România” (…) Tăriceanu s-a arătat preocupat, la rândul său, de presiunea grupărilor infracţionale care activează în spaţiul ex-sovietic, dar şi în România, şi a indicat, în acest sens, sectoarele energetic şi al aluminiului.

Referitor la discuţia cu ministrul Blaga:

Mueller s-a interesat de eventuale ameninţări din partea musulmanilor locali dar Blaga i-a spus că cei aproximativ 50 de mii de musulmani din România nu pun probleme „în prezent.”

Referitor la discuţia cu şeful SRI, George Maior:

MaiorÎn timp ce Maior a atras atenţia că intrarea ţării în UE (la 1 ianuarie 2007, n.r.) va cere „anumite adaptări” în interacţiunea cu SUA, relaţiile speciale între cele două state vor continua să fie o prioritate pentru România. Maior s-a declarat de acord cu spusele lui Mueller privind nevoia de a schimba informaţii şi a salutat „ajutorul suplimentar” acordat de SUA pentru a face SRI „mai eficient”. Mueller l-a invitat pe Maior la Academia FBI din Quantico cu prilejul vizitei şefului SRI la Washington. Acesta din urmă a menţionat ca prioritate de vârf în anii următori, pentru serviciul său de informaţii, „influenţa şi interesele crescânde ale Rusiei în România, în special în domeniul energetic.” O a treia prioritate menţionată de Maior a fost combaterea criminalităţii organizate, cu menţionarea, din nou, a Rusiei ca fiind „evident” implicată în crima organizată din România (…) Mueller l-a sfătuit pe şeful SRI să aibă în vedere „sistemul penal de justiţie” atunci când caută surse de informaţii şi i-a spus că interceptările ar trebui folosite în probatoriul de la tribunal. Mueller a precizat că a Coldea_Fremarcat tendinţa europeană de a folosi interceptările doar pentru serviciile de informaţii dar, a adăugat el, procurorii americani nu şi-ar putea imagina munca lor fără astfel de probe (…) Prim-adjunctul lui Maior (Florian Coldea) a spus că SRI intenţiona să dezvolte un program folosind ofiţeri sub acoperire în colaborare cu SIE şi cu procurorii. El a menţionat că (mecanismul) există în lege dar nu funcţionează încă iar asistenţa FBI va fi „mai mult decât binevenită” în dezvoltarea unor astfel de metode şi programe. Coldea şi-a exprimat convingerea că un asemenea program ar fi esenţial în combaterea influenţei ruseşti, a crimei organizate şi terorismului.

Mueller a replicat că FBI ar fi fericit să ajute România în privinţa ofiţerilor sub acoperire.

Textul integral al telegramei, aici.

Nu este prima semnalare a acestei sinteze diplomatice secrete în presa de la Bucureşti. Revista Kamikaze a făcut acest lucru în 2011 şi a notat aspectele legate de frecvenţa folosirii interceptărilor telefonice, ca probe, în sistemul judiciar american, precum şi recomandarea făcută autorităţilor de la Bucureşti, de a proceda similar. Publicaţii electronice precum Hotnews au menţionat, de asemenea, telegrama Wikileaks.

De asemenea, Robert Turcescu a semnalat pe contul său de Facebook acest material, în contextul campaniei prelungite a DNA împotriva marilor corupţi.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top