BasescuPreședintele României a reacționat joi, după ce judecătorul Horaţius Dumbravă şi vicepreşedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, au propus în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de Traian Băsescu, Victor Ponta și Varjujan Vosganian în trei spețe judiciare diferite.

Declarațiile invocate de cei doi membri CSM privesc cazul Microsoft (abordat de Traian Băsescu), arestarea lui Sorin Roșca Stănescu (Vaarujan Vosganian) și cazul Lukoil, în care a făcut declarații premierul Victor Ponta.

„Îmi menţin integral integral declaraţia făcută când am încuviinţat trimiterea în judecată a cinci foşti miniştri în Dosarul Microsoft”, a spus preşedintele la Palatul Cotroceni.

Un magistrat a considerat că am afectat Justiţia pentru că aş fi dat informaţii din dosar. Magistratul minte (…) Ce l-a deranjat? Că sunt unii minştri despre care se spune că au luat bani şi alte foloase – Andronescu, Tănăsescu, Sandu – şi că sunt alţii, suspectaţi doar pentru abuz în serviciu – Funeriu şi Vreme? A fost dezbătut public, nu înţeleg ce l-a deranjat pe domnul magistrat. Cei cinci (foşti miniştri în cazul cărora preşedintele a încuviinţat urmărirea penală, n.r.) nu aveau calitate. Calitatea le-o dau procurorii (…) Astfel de demersuri nu fac decât să decredibilizeze instituţia pe care pe nu îmi poate reproşa nimeni că nu am apărat-o după ce a devenit funcţională în ultimii 6-7 ani (…) L-am sunat pe preşedintele CSM şi i-am comunicat punctul meu de vedere. Nu este primul astfel de demers pe care-l face acest magistrat (…) Nu-l voi numi, încă, magistrat politician…Nu am nicio plăcere să văd la televizor dezbateri cu politruci care-l pun pe picior de egalitate pe preşedintele ţării cu Victor Ponta când vine vorba de presiuni la adresa Justiţiei„, a adăugat Traian Băsescu, avertizând că „va reacţiona de fiecare dată” când va fi acuzat în mod incorect că intervine în treburile justiţiei.”Dacă esti magistrat CSM, sau procuror sau judecător prin altă parte, și vrei să faci politică, du-te frate și fă politică!„, a îndemnat preşedintele.

Pe tot parcursul declaraţiei sale, Băsescu a evitat să pronunţe numele magistratului din CSM.

Dosarele EADS și Microsoft, legate prin 9 firme și persoane

El a adăugat, însă, că preşedintele ţării primeşte informaţii din mai multe surse, nu doar din dosarele instrumentate de DNA.

Îi dau un alt caz pentru care să se ducă la CSM fuga-fuga: din analiza noastă, în cazul EADS sunt 9 firme și persoane se găsesc și în dosarul Microsoft. Şi nu sunt dintre persoanele cărora li se ridică statui în dosarul Microsoft. Este o informație care nu provine din dosar”, a menționat şeful statului.

În contextul discuţiilor de joi, referitoare la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare pentru declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta în cazul Lukoil, judecătorul Horaţius Dumbravă a apreciat că Inspecţia Judiciară ar trebui sesizată şi în cazul celor spuse de Traian Băsescu în data de 3 octombrie, atunci când a emis avizele pentru urmărirea penală a unor foşti miniştri în dosarul Microsoft.

Potrivit lui Dumbravă, în ultima perioadă s-au înmulţit atacurile nefondate la adresa justiţiei din partea politicienilor iar CSM ar trebui să emită un avertisment clar faţă de aceste imixtiuni.

      Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale Primului Ministru, domnul Victor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care ştirbeşte independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie. În această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiţiei, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară, după care să aşteptăm săptămâni la rând până când Inspecţia Judiciară va analiza şi propune Plenului concluziile verificărilor făcute, ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM să-l facă la adresa tuturor politicienilor”, a arătat Dumbravă.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a anuntat joi, la finalul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că s-a decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru analizarea tuturor declarațiilor politice referitoare la justiție care au fost aduse în discuție: cele ale premierului Victor Ponta despre dosarul Lukoil, ale președintelui Traian Basescu în cazul Microsoft și ale lui Varujan Vosganian cu privire la condamnarea lui Sorin Roșca Stănescu.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

5 Responses to Băsescu: Ești magistrat și vrei politică? Du-te, frate, și fă politică

  1. […] preşedintele Băsescu a anunţat, într-o declaraţie de presă făcută înainte de primul tur de scrutin, că persoane din Dosarul Microsoft sunt implicate în […]

  2. […] o zi înainte, CTP a publicat un editorial în care făcea o paralelă implicită între declaraţiile de presă ale preşedintelui Băsescu, făcute joi, şi secvenţa dintr-un film al cineastului italian […]

  3. […] o zi înainte, CTP a publicat un editorial în care făcea o paralelă implicită între declaraţiile de presă ale preşedintelui Băsescu, făcute joi, şi secvenţa dintr-un film al cineastului italian […]

  4. […] text vitriolant a fost prima reacție vizibilă online a editorialistului după declarația de presă făcută joi de președinte, în care – citat din CTP – acesta “a dat în tot ce […]

  5. […] pe Facebook: “Incapabil să-şi exercite funcţia”. Reacţia cititorilor • Băsescu: Ești magistrat și vrei politică? Du-te, frate, și fă politică • Cazul Lukoil. Băsescu: “Nu vă place, plecaţi acasă! Guvernul să fie gata să ia […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top