TBBomba bombelor, cum frumos a scris Laurenţiu Ciocăzanu aici, a fost detonată aparent înainte de vreme. O muniţie de un asemenea calibru se păstrează, de regulă, pentru turul doi („V-a chemat Vîntu aseară la el acasă, domnule Geoană?„, citat din Traian Băsescu, în înfruntarea televizată finală din 2009).

Însă un tur doi PontaIohannis spre care se îndreaptă (sau se îndrepta, până luni noaptea), matematic, actuala cursă prezidenţială, nu convine preşedintelui Băsescu.

A spus-o, tot luni, însuşi preşedintele, înainte de a detona bomba bombelor în studioul Realitatea TV.

A spus-o cu o asemenea vehemenţă încât a lăsat guri căscate, scrâşnet de măsele şi priviri buimace nu doar printre ziariştii patriei ci, mai ales, printre alegătorii cu bună credinţă şi creier la purtător.

Ponta egal Iohannis. Amândoi, mincinoşi. Amândoi, periculoşi. Doamne fereşte să iasă oricare dintre ei preşedinte. Eu o susţin pe Udrea„. Este sinteza care nedreptăţeşte expresivitatea retoricii prezidenţiale dar comprimă esenţialul.

Ca un făcut, între momentul „Ponta_sau_Iohannis_tot_un_drac” şi momentul „Ponta_este_ofiţerul_acoperit” am avut şi eu, şi telespectatorii, parte de o profeţie.

Cei mai daţi naibii profeţi sunt aceia care, oricâte profeţii ratate şi-ar trece la activ, captează în continuare atenţia publicului.

Maestrul Cristoiu a ratat o profeţie dar a făcut o superbă demonstraţie de logică. Tot în studio la Realitatea.

Daţi-i la o parte pe Ponta şi Iohannis. Cine e mai bun decât decât Udrea?” a întrebat maestrul, provocând-o pe moderatoare să gândească.

Aceasta a refuzat provocarea, amintind că preşedintele Băsescu a spus clar că o susţine pe Elena Udrea.
Maestrul a dat dovadă de înţelepciune în faţa naivităţii tinerei sale colege de studio; el i-a mărturisit acesteia că, în opinia lui, a lui Ion Cristoiu, nici măcar Băsescu (sau cu atât mai puţin Băsescu) nu crede că  – în condiţiile date, valabile până luni seara – Elena Udrea ar putea să intre în turul 2 şi să-l mai şi bată pe Ponta.

„Şi-atunci, vă întreb eu, cine-i mai bun decât Elena Udrea?” a insistat ziaristul.
„Spuneţi-mi dumneavoastră”, s-a rugat modereatoarea.
„-Nu ştiu. Poate Meleşcanu”, a ratat Cristoiu profeţia.

Profeţia este ratată pentru că, dacă luăm de bun ce a spus preşedintele în ultima oră dinainte de miezul nopţii de luni la Realitatea TV, şi Ponta şi Meleşcanu sunt parte a aceleiaşi maşinării politice infernale care urmăreşte să acapareze absolut toată puterea în România după 16 noiembrie.

Dar să nu-mi pierd ideea: superba demonstraţie de logică a maestrului Cristoiu stă în formularea „Daţi-i la o parte pe Ponta şi pe Iohannis!”

tsrÎntr-adevăr, pentru ca Elena Udrea şi/sau un alt candidat din eşalonul 2 să ridice pretenţii la înfruntarea prezidențială finală este nevoie de o condiţie absolut necesară: sau Ponta, sau Iohannis, sau amândoi să dispară din competiţie. Sau să sufere nişte accidente electorale teribile.

Altfel e imposibil, cu datele actuale. De la 5% +/- 3,2%, cât are Udrea în ultima estimare sociologică dată publicității (de Avangarde) și până la măcar cota lui Iohannis (28% +/- 3,2%) se întinde un infinit, electoral vorbind.

Chiar dacă cifrele ar fi grav (și cu intenție) alterate și presupunând că ele ar fi, de fapt, duble, nu doar în favoarea Elenei Udrea, ci și a lui Tăriceanu (8%) sau Meleșcanu (4%), tot ar fi misiune imposibilă pentru oricare dintre aceștia să acceadă în turul 2.

Repet, cu riscul de a lăsa impresia unui elev tembel care repetă „Plumb” de Bacovia în faţa oglinzii:  dacă Elena Udrea – sau oricine altcineva în afară de ea – dorește ca Udrea Elena să intre în turul doi și să aibă temei să viseze la fotoliul prezidențial, atunci Ponta sau Iohannis sau amândoi trebuie „daţi la o parte”, cum zicea maestrul Cristoiu.

Preşedintele Traian Băsescu vrea ca Elena Udrea să intre în turul 2 şi să câştige cursa prezidenţială. N-am niciun dubiu în privinţa asta, cum n-am niciun dubiu că o să-mi vină luna viitoare factura la lumină. Ce stă în spatele acestei dorinţe aproape febrile a preşedintelui nu mă preocupă din cale-afară. Îi las pe alţii, mai familiarizaţi cu troaca politicii româneşti, să facă speculaţii.

Un lucru însă mi se pare cert, certitudinea fiind bazată pe bunul simţ: viitorul politic (şi poate nu numai politic) al lui Traian Băsescu este de neconceput în varianta în care leadershipul PSD va controla Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia.

Îndrăznesc să spun că pentru mai multe milioane de români viitorul va fi, de asemenea, greu sau imposibil de întâmpinat cu bucurie într-o astfel de perspectivă. Scuzaţi-mi eufemismul.

Este una dintre situaţiile rarissime în care preşedintele Băsescu şi o bună parte a electoratului au, la finalul acestui mandat prezidenţial, un interes comun teribil de viu şi de acut (istoria recentă fiind martoră că au fost destule alte momente când interesele s-au dovedit divergente).

Dacă pentru Băsescu viitorul nu sună deloc bine cu un PSD atotputernic, nici perspectiva Iohannis nu e de natură să-l umple de entuziasm pe actualul preşedinte.

BBXÎn spatele neamţului s-a încolonat PDL, care a supravieţuit rupturii de Traian Băsescu în ciuda şicanelor lui Traian Băsescu. Tot în spatele lui Iohannis se află PNL, partid unde memoria înfruntărilor cu preşedintele e ca o rană vie din 2006 – 2007 încoace. Cei cu fantezie bogată pot construi scenariul unei eventuale înfruntări post-electorale  între susţinătorii politici ai lui Iohannis ajuns preşedinte şi Traian Băsescu, rămas fără mandatul de preşedinte. Pun pariu pe un buletin de vot anulat că o astfel de înfruntare nu ar semăna deloc cu un dans de societate.

Aşadar, Ponta preşedinte egal viitor neconvenabil pentru Băsescu şi unii dintre români. Efectul: Ponta suferă, electoral vorbind, un accident.

Rămâne de văzut care vor fi avariile contabilizate în zilele următoate şi cum va arăta retorsiunea premierului şi a PSD.

De asemenea, Iohannis preşedinte egal viitor neconvenabil pentru Băsescu. De aici, dacă doriţi, puteţi dezvolta dumneavoastră raţionamentul în mod speculativ. Sau puteți aștepta să vedeți ce se mai întâmplă în zilele următoare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

3 Responses to Băsescu a acceptat că supravieţuirea sa politică depinde de înfrângerea lui Ponta

 1. didi spune:

  trecand peste laudele aduse „mesterului” cristoiu, in general un mare pafarist in ale logicii si rationamentelor, cred ca basescu face alt joc. el nu o sustine de fapt pe udrea, basescu vrea doar sa se distanteze cat mai mult de iohannis. e singura sansa ca iohannis sa castige mai multe voturi. si atunci atacurle penibile la adresa lui iohannis, care are 6 case si ca a facut meditatii… astea nu sunt critici reale si nu pot fi vazute ca reprosuri. din contra, oamenii il vor simpatiza mai mult pe iohannis. pe de alta parte, atacurile la adresa lui ponta sunt totale: mincinos, plagiator, ofiter acoperit, corupt, protector al baronilor, hot etc.
  de aici rezulta ca base nu o sustine de fapt pe udrea si ca merge pe mana lui iohannis. jocurile sunt facute si cu cei de la pnl si cu cei de la pdl. de aia nu a fost de acord nimeni cu candidatura lui macovei care incurca putin lucrurile. de aia spunea blaga ca macovei nu s-a hotarat sa candideze la momentul oportun. de aia e suparat antonescu care se vedea deja la cotroceni cu iohannis la pnl.
  bref, uite aici profetie: iohannis la cotroceni, base premier, ponta in opozitie, unpr in guvern cu acl si udmr. c-asa e-n tenis. 🙂

  • corvus coraX spune:

   Îmi aduc aminte de vremurile nu prea depărtate când „maestrul” presta la celălalt acoperit, Turcescu, la B1. Mătura pe jos cu Ponta „micul iresponsabil”. Și a venit și ziua mult așteptată a interviului direct. Cristoiu față în față cu Mitomanul. Păi numai că nu i-a făcut bocancii Pontălăului. Cam ca Gâdea doar că mai peltic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top