UPDATE: Poliţia britanică a cerut joi extrădarea a doi cetățenilor ruşi Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, nominalizaţi oficial drept cei care l-au otrăvit cu o substanţă radioactivă, la Londra, în 2006, pe fostul spion rus Alexandr Litvinenko, însă sunt slabe speranţe ca acest nou demers să se materializeze.

Cereri de extrădare pe numele celor doi foşti agenţi FSB există încă din 2007 dar Moscova refuză să le dea curs.

Joi, după ce magistratul britanic Robert Owen (foto) a anunţat concluziile oficiale în cazul Litvinenko, ambasadorul rus la Londra a fost convocat de ministerul britanic de Externe.

Owen

May

Asasinarea fostului spion rus Alexandr Litvinenko la Londra, de către doi agenţi FSB cu aprobarea dată, probabil, de Vladimir Putin, reprezintă o violare flagrantă şi inacceptabilă a dreptului internţional.

Afirmaţia a fost făcută joi, în Camera Comunelor din Parlamentul britanic, de către Theresa May (foto), ministru de Interne în guverul de la Londra, anunţă BBC.

May a anunţat că Marea Britanie va impune îngheţarea activelor pentru Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun – cei doi suspecţi că l-ar fi otrăvit pe Litvinenko cu Poloniu 210.

În prezent, Lugovoi (foto următoare, stânga) este deputat în Duma de Stat de la Moscova iar Kovtun (foto următoare, dreapta), om de afaceri.

Ministrul britanic a mai precizat că mandatul de arestare internaţional pe numele celor doi rămâne în vigoare iar premierul britanic David Cameron va aborda cu preşedintele rus Vladimir Putin acest subiect cu prima ocazie.

Lugovoi_Kovtun

Un magistrat britanic, Robert Owen, a prezentat joi concluziile oficiale, îndelung aşteptate, asupra circumstanţelor morţii lui Alexandr Litvinenko în 2006.

După ce a „defectat” din aparatul rus de spionaj, Litvinenko s-a transformat într-un critic acerb al Kremlinului şi a lucrat pentru autorităţile britanice.

Conform rezultatelor investigaţiei britanice, Litvinenko (foto dreapta) a fost otrăvit cu substanţa radioactivă care i-a fost turnată în ceai de către cei doi agenţi FSB la o întâlnire petrecută la un hotel din centrul Londrei.

LitvinenkoOperațiunea FSB a fost, probabil, aprobată de Nikolai Patruşev (şeful FSB de atunci) şi, de asemenea, de preşedintele Putin„, a comunicat magistratul britanic.

Faptul că Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu-210 fabricat într-un reactor nuclear sugerează că Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun au acţionat mai degrabă în numele unui stat decât al unei organizații criminale„, a continuat el.

Oficiali de la Moscova au respins, joi, concluziile anchetei, considerând-o motivată politic şi lipsită de transparenţă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to Asasinarea lui Litvinenko din ordinul Kremlinului, „flagrantă şi inacceptabilă” (ministru britanic)

  1. abas spune:

    Fireste, o asasinare trebuie pedepsita, dar dupa ce este dovedita – „judicial opinions suggest that probable cause is something less than preponderance of the evidence”, si ce au britanicii nu le ajuta nici sa-l aresteze pe pamintul lor. Ar putea sa-l retina pentru niste ore si sa-l „convinga” sa marturiseasca.
    „The European Arrest Warrant (EAW) is an arrest warrant valid throughout all member states of the European Union (EU)” – deci trebuie sa existe o intelegere. Intre Rusia si anglia nu exista nici o intelegere, iar Rusia nu are extradarea prevazuta in legislatie. Dovada ca nici Anglia nu a dat curs cind i s-a cerut: „The Russian tycoon Boris Berezovsky has told the Guardian he is plotting the violent overthrow of President Putin from his base in Britain after forging close contacts with members of Russia’s ruling elite”… „Russian authorities subsequently sent an extradition request to London. That failed, however, when a district judge ruled Mr Berezovsky could not be extradited as long as he has asylum status”. In cazul legislatiei britanice, extratradarea trebuie sa fie precedata de demonstrarea unei dovezi (Standard of proof), adica „prima facie” = evidenta suficienta in cazul lipsei unei evidente contrare. „cei doi suspecţi că l-ar fi otrăvit pe … cu aprobarea dată, probabil, de … Conform rezultatelor investigaţiei britanice, Litvinenko a fost otrăvit cu substanţa radioactivă care i-a fost turnată în ceai de …” – orice avocat anuleaza pe loc orice procura bazata pe asemenea evidente. Si in general extradarea poate fi refuzata in baza unui numar limitat de motive (cum am vazut si la britanici) printre care – securitatea nationala. Nici o lege internationala nu poate si nu are dreptul sa se opuna la asa ceva. Pentru cine mai are dubii: „Outside of the European Arrest Warrant Scheme, there is no such thing as an
    international arrest warrant”. Si mai departe, vorbind numai de suspect: „Section 1 of the Act empowers a Justice of the Peace to issue a summons or arrest warrant alleging the commission of a crime against an identifiable person” (The Magistrates’ Courts Act 1980 (c. 43). Deci „iar premierul britanic David Cameron va aborda cu preşedintele rus Vladimir Putin acest subiect cu prima ocazie” – stiti cum imi suna mie chestia asta? Tentativa de santaj pe fata pentru gaze la teava. Ca i se rupe lui Cameron de un spion rus care a schimbat fanionul, nu-i nevoie de explicatii.

  2. […] | „Vreau să cred că nu doriți să ajungem în situația limită…” • Asasinarea lui Litvinenko din ordinul Kremlinului, „flagrantă şi inacceptabilă” (mini… • Europa, în criză de timp: „rezolvă” migranţii în două luni sau Schengen […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top