În contextul scandalului declanșat de difuzarea documentarului „Vin românii” pe Channel 4, Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummel, a sugerat că românii care vin în această țară trebuie să „pregătiți pentru această experiență”.
„Conform Tratatului de la Lisabona, cetățenii români, ca cetățeni ai Uniunii Europene, au dreptul de a munci, a locui, a studia în Marea Britanie și ei fac acest lucru și sunt bine-veniți. Sunt multe exemple de cetățeni români care au dezvoltat cariere de mare succes în Marea Britanie, cum ar fi balerina Alina Cojocaru, actrița Anamaria Marinca, violonistul Remus Azoiței. Desigur, vrem ca românii care vin în Marea Britanie să fie suficient de pregătiți pentru această experiență. Nu vrem oameni fără adăpost pe străzile Londrei. În ceea ce privește mica minoritate de cetățeni români care vin pentru infracțiuni, sunt fericit că este o colaborare foarte bună între polițiștii români și cei britanici.”, a spus ambasadorul într-un interviu pentru Agerpres.
Criticii documentarului postului britanic Channel 4 spun că românii au fost jigniți și insultați. Serialul urmărește câțiva cetățeni români, unii de etnie rromă, care încearcă să își găsească un loc de muncă în Marea Britanie. Naratorul documentarului este un român de etnie rromă.
Poveștile românilor care apar în documentar sunt destul de diverse. De exemplu, unul dintre ei vrea să strângă bani pentru a-i rezolva o problemă de sănătate a fiicei sale rămasă în țară. Un alt român, care trăise anterior în Canada, doarme prin parcări și parcuri, lucrând ca agent de curățenie ziua.
Ambasadorul britanic a spus săptămâna trecută că nu a văzut documentarul jurnaliștilor britanici despre români
Acesta a mai declarat, în limba română, că rolul său nu este să critice presa din Marea Britanie: „Avem o presă absolut independentă şi cred că este un lucru bun“.
Sursă foto: twitter.com
Citește și:
Episodul 1. O țară care produce teroriști pe bandă rulantă critică o țară care produce emigranți săraci, câteodată hoți
Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
nu e prea bine sa ai o presa absolut independenta, caci jurnalistii pot fi cumparati de centre de putere externe… si ce faci, cand presa ta duce razboiul altora? ia vedeti cum de se intimpla ca presa straina independenta, de cate ori Rusia (sau alti vecini iredentisti) vrea sa puna presiune pe Bucuresti… nu vi se pare ciudat? Intelegem ca si voi mai aruncati cate o nada in campanii electorale, dar consecventa cu care apar astfel de articole in momentele critice in relatiile amintite, miroase urat… daca era o data, de doua ori, mai treaca-mearga; dar s-o tii asa ani de zile („ca gaia matzu”)… toti prostii se prind!