2006_Al_SistaniConform sursei citate, predica ayatollahului (foto) la rugăciunile de vineri l-a făcut vinovat de criza din Irak pe al-Maliki, aflat în exerciţiul funcţiei de premier din 2006.

Este necesar ca blocul politic învingător în alegerile legislative din 30 aprilie să demareze un dialog care să conducă la un guvern eficace, cu un larg sprijin naţional şi care să evite greşelile din trecut, deschizând un orizont spre un viitor mai bun pentru toţi cetăţenii„, a transmis ayatollahul printr-un reprezentant al său.

Sursa citată menţionează că al-Sistani, a cărui vârstă probabilă este de 86 de ani, trăieşte izolat, în oraşul Najaf, aflat la sud de Bagdad. Clericul îşi părăseşte rareori reşedinţa şi nu acordă interviuri. Majoritatea şiită îi poartă un mare respect, dovedit şi de faptul că un apel făcut de ayatollah pentru înrolarea voluntarilor sub arme, împotriva ISIS, a mobilizat mii de oameni la centrele de recrutare (foto dreapta).

Guvernul majoritar şiit al lui Nouri al-Maliki a fost acuzat de discriminare faţă de sunniţi şi kurzi. De fapt, marginalizarea sunniţilor este motivul pentru care cei mai mulţi comentatori internaţionali cred că situaţia din Irak a ajuns aproape la fel de rea ca în anii războiului sectar ce a urmat invaziei americane din 2003.2006_volunteers_in_Irak

De asemenea, avansul rapid al jihadiştilor sunniţi din ISIS este pus şi pe seama opoziţiei reduse sau inexistente din partea populaţiei sunnite.

Guvernul lui al-Maliki a primit, joi, o lovitură din partea preşedintelui Barack Obama: aceasta a comentat că „un nou guvern”, care să aplaneze divergenţele sectare, ar putea avea un parteneriat mult mai puternic cu SUA.

Obama a subliniat că Statele Unite nu le impun irakienilor liderii.

Numai liderii cu o agendă cuprinzătoare vor fi capabili să-i aducă împreună pe irakieni şi să-i ajute să depăşească această criză„, a mai spus preşedintele american.

2006_Al_Maliki„Agenda cuprinzătoare” nu pare să se fi aflat între priorităţile şefului de guvern de la Bagdad. Associated Press comentează că mulţi dintre foştii aliaţi sunniţi şi kurzi ai lui al-Maliki (foto stânga) exclud un al treilea mandat pentru acesta din urmă, acuzându-l că i-a îndepărtat pe reprezentanţii minorităţilor religioase din procesul de decizie, care a rămas astfel doar apanajul unui cerc restrâns de fideli.

Blocul politc al actualului premier a câştigat alegerile legislative de la finele lunii trecute. Noul Parlament ar trebui să se întrunească pe 30 iunie pentru a alege un purtător de cuvânt şi un preşedinte. Acesta din urmă va trebui să ceară formaţiunii sau blocului politic cu cele mai multe mandate să formeze un nou guvern.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Al-Maliki, tot mai singur. Liderul religios al şiiţilor a cerut „un nou guvern” în Irak

  1. […] • Sky News: AC/DC, “foarte probabil” în turneu înainte de finele anului • Al-Maliki, tot mai singur. Liderul religios al şiiţilor a cerut “un nou guvern” în Ir… • DNA: Mircea Băsescu folosea calitatea de frate al președintelui • Înregistrările […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top