smithVă mai amintiţi de scena finală din Matrix – Revolutions? Neo luptă cu sute de clone ale Agentului Smith, pe care nu le poate învinge. Totuşi, victoria este a lui Neo, chiar dacă post-mortem.

Ne-am obişnuit să considerăm că România a fost şi este condusă – discreţionar, mafiot, în dispreţul populaţiei – de cei pe care îi vedem la televizor, învestiţi în funcţii de autoritate formală. Până la un punct este adevărat. Există, însă, un alt palier al Puterii, cel format din oamenii la costum cu identităţi rar sau deloc invocate, pe care îi vedem rar sau deloc la televizor.

Împreună cu interfaţa lor vizibilă – miniştri, parlamentari, businessmani racordaţi politic – ei formează Sistemul.

Sistemul este triumful exerciţiului colectiv al Puterii în beneficiul unei elite infracţionale şi în detrimentul majorităţii populaţiei. Cine e în Sistem nu este un individ liber, chiar dacă are acces la beneficii materiale şi la alte avantaje ce decurg din apartenenţa la respectiva elită.

Bătrânii mafioţi sicilieni au adus peste Ocean, la New York, Chicago şi în alte locuri, jurâmântul de credinţă faţă de Familie. El spune că atunci când te cheamă şeful ierarhic, te prezinţi în faţa lui chiar dacă mama zace pe patul de moarte. Prioritare în Familie sunt conformarea faţă de regulile secrete şi supunerea ierarhică.

La fel, în Sistem, pentru prezervarea lui, libertăţile individuale îţi sunt în mare măsură anulate, iar conduita publică, dacă te afli în eşalonul vizibil al exerciţiului Puterii, se subordonează intereselor de grup.

Ponta_The_guardianNu premierul Ponta este cel care refuză să-şi dea demisia la cererea preşedintelui Iohannis. Pentru asta, ar trebui ca premierul să fie un cetăţean liber în determinările, în motivaţiile sale. Tot trecutul lui Ponta ca politician şi persoană publică sugerează contrariul. În spatele lui Ponta, în faţa lui, la stânga şi la dreapta lui se află zeci sau sute de componente ale Sistemului care împrumută momentan chipul lui Ponta, precum clonele şi indivizii asimilaţi în Matrix afişau chipul Agentului Smith.

Sistemul, şubrezit de DNA-ul susţinut – să nu ne fie teamă s-o spunem – extern, nu poate extrage în acest moment un avantaj din demisia lui Ponta. Pe cale de consecinţă, Ponta nu-şi dă demisia deşi, cu urmărirea penală pentru cumul de infracţiuni ataşată cu superglue de CV, cariera lui este compromisă.

Interesele de grup ale Sistemului trec însă, cu mult, peste acest aspect. Sistemul nu joacă fotbal decât dacă este simultan competitor, arbitru şi Federaţie, situaţie în care nu mai contează cine cu cine joacă, sau cum joacă, ci doar rezultatul. Iar rezultatul, în condiţiile menţionate, este ştiut dinainte.

De aceea, nu este important cât de mult s-a compromis public actualul şef de guvern. Cât timp este la butoane, el este util Sistemului. Cât timp poate agrega, cu frica, o majoritate parlamentară care să ciuntească legile penale în beneficiul Sistemului, el rămâne folosibil. Cât timp poate face lucruri dorite de Sistem din poziţia în care se află, lui îi va fi închisă portiţa demisiei.

cardsCu riscul asumat al repetiţiei obositoare, o spun încă o dată: pe zisul Sistem îl doare fix în pix, fie-mi scuzată exprimarea neacademică, de ce gândeşte şi zice poporul despre toate acestea pe care le vede la televizor. Sistemul nu joacă poker politico-electoral cu poporul decât dacă poate măslui cărţile. E drept, nu-i merge întotdeauna: odată la un număr de ani, Sistemului îi mai plesneşte elasticul de care a legat cel de-al cincilea as pitit în manşetă. Sau îi mai cad din buzunar zarurile cu adaos de plumb. Dar, după cum am putut constata după 16 noiembrie, capacitatea sa de repliere este fantastică, vecină cu infinitul.

Ca o notă de subsol, ziua de vineri, 5 iunie, a adus şi răspunsul pentru cei care se indignau, recent, la zicerile şi gesturile publice ale unor Şova sau Tăriceanu: „Cum pot, dom’le, politicienii ăştia să fie atât de abjecţi, de nesimţiţi?

Păi, foarte simplu: prima greşeală este aceea de a-i considera politicieni. Dacă eşti o clonă gelatinoasă în Sistem, carnetul de senator sau deputat nu te face politician, după cum un costum Armani pus pe un borfaş nu-l face pe borfaş un cetăţean onorabil.

PS: Premierul a spus că doar Parlamentul poate să îl demită. La fel ca şi anul trecut, când a afirmat că „poporul are întotdeauna dreptate”, premierul a spus adevărul. Este un eveniment rarissim şi ar fi păcat ca tocmai Legislativul să înfrângă, printr-un vot, acest adevăr 🙂

PPS: Evident, acesta este un articol de opinie, care nu reflectă în mod necesar poziţia editorială a site-urilor Pagina de Politică şi Reporter Virtual.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

7 Responses to Agentul Ponta-Smith nu-şi poate da demisia

 1. […] Guvernului e ditamai prostia. Ponta nu-şi dă demisia pentru că nu e un om liber să şi-o dea, aşa cum am obosit s-o spun. Dacă Ponta va face vreodată anunţul formal al demisiei, va fi doar pentru că acei oameni […]

 2. Florin spune:

  Superb articolul.
  Nu înțeleg totuși ce ați vrut sa spuneți la PPS!

  • Valentin Iclozan spune:

   Nimic altceva decât că este o simplă opinie a unui redactor, şi nu una asumată implicit de redacţie. Asta nu înseamnă că opinia respectivă este RESPINSĂ de redacţie, ci doar că nu e vorba de un editorial „oficial”. De fapt, pe Pagina de Politică şi Reporter Virtual nu prea există „editoriale oficiale”, ci doar opinii exprimate şi asumate de autori. Uneori, acestea pot fi concordante, alteori pot fi chiar divergente 🙂

 3. monty21 spune:

  De ce va este frica sa disecati viscerele acestei caracatite
  ce conduce Romania? Aceasta caracatita Mafioto-Comunista
  care a calcat deja in picioare vointa Poporului, terfelind Onoarea
  acestei tari. A terfelit credinta si sperantele a 4 milioane de Romani
  din Diaspora. Va este frica de acel Binom cum il numeste Cristoiu??
  Daca da ar trebui desfintata aceasta pagina, caci nu foloseste nimanui
  Iclozane si Compania ar trebuisa va pese de soarta Romaniei si a
  tuturor Romanilor fie ei in tara sau in Strainatate..

  • Valentin Iclozan spune:

   Nu ne e frică, domnule. Am şi precizat că, în umila noastră opinie, activitatea DNA beneficiază – dacă nu de sprijin direct – măcar de suport declarativ extern. Deocamdată, politicienii sunt cei anchetataţi de DNA, cu sprijinul SRI, nu invers. Dacă se va întâmpla, Doamne fereşte, invers, promitem să nu ratăm evenimentul, chiar de-ar fi să relatăm din exil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top