2205_the_interceptDezvăluirea iniţială privind activitatea NSA a fost făcută de The Intercept, un grup media creat de mai mulţi jurnalişti, între care Glenn Greenwald şi Laura Poitras.

Aceştia din urmă sunt cei care au primit de la fostul analist CIA şi contractor NSA Edward Snowden documentele secrete care au provocat scandal internaţional şi tensiuni între SUA şi mai mulţi parteneri occidentali.

Conform The Intercept, NSA a colectat informaţii despre convorbirile efectuate de pe telefoane mobile în Mexic, Filipine şi Kenya şi a înregistrat şi stocat timp de până la o lună fiecare apel efectuat de pe celular în Bahamas şi într-o altă ţară.

The Intercept a refuzat să o numească pe cea din urmă invocând temerea că publicarea acestei informaţii ar duce la un deznodământ violent. Însă Wikileaks consideră că dezvăluirile trebuie duse până la capăt.

„Vom dezvălui în 72 de ore numele ţării ai cărei cetăţeni sunt înregistraţi în masă”, se spune într-un mesaj de contul de Twitter al Wikileaks (foto jos).

2205_wikileaks

Informaţiile deja publicate de The Intercept se bazează tot pe documente furnizate de Snowden.

Programul folosit la interceptarea şi înregistrarea apelurilor telefonice poartă numele SOMALGET. El este parte a unei operaţiuni mai ample, numite MYSTIC, în baza căreia NSA colectează informaţii despre apelurile telefonice în mai multe ţări, într-o manieră similară cu programul de supraveghere derulat în Statele Unite, a cărui dezvăluire a provocat un imens scandal.

Existenţa operaţiunii MYSTIC a fost menţionată de Washington Post care, la rândul său, a refuzat să precizeze statele în care s-a derulat acest program.

Nu Washington Post sau Firstlook (editorul The Intercept, n.r.) decid cum vor alege să reacţioneze oamenii ale căror drepturi sunt încălcate, în masă, de Statele Unite. Nici Firstlook, nici Washington Post nu au dreptul să interzică unui popor să afle că-i sunt înregistrate convorbirile„, se spune într-un alt mesaj pe Twitter al Wikileaks.

Mai multe detalii aici.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

3 Responses to A doua ţară în care NSA a interceptat toate celularele. Wikileaks face anunţul în curând

  1. […] Wikileaks a făcut un anunţ public în acest sens la începutul săptămânii,  după ce a criticat faptul că ziariştii care au scris anterior despre activităţile NSA de intruziune în viaţa civililor americani sau străini nu au mers cu dezvăluirile până la capăt (detalii aici). […]

  2. patapecipici spune:

    He-he! A doua tara… devine, pana la urma, cateva… zeci!
    De fapt, aproape toate… Probabil toate. Heee-he-he!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top