UPDATE11: Toți cei trei participanți la atacul din Paris au fost încolțiți, miercuri noaptea, de poliție în orașul Reims.

UPDATE 10: Numele celor doi frați cu vârste de peste 30 de ani și al unui al treilea suspect urmăriți pentru atacul terorist soldat cu moartea a 12 persoane în redacția revistei Charlie Hebdo au fost dezvăluite de poliția franceză.

Este vorba despre Said Kouachi (foto), Cherif Kouachi şi Hamid Mourad. Primii doi au naţionalitate franceză. Naţionalitatea celui de-al treilea nu este cunoscută.

Conform autorităţilor, cei trei ar fi în legătură cu o organizaţie teroristă din Yemen.

După cum presa franceză a relatat anterior, Cherif Kouachi a fost judecat în 2008 pentru că a ajutat voluntari jihadişti să se alăture insurgenţei din Irak. El a primit atunci 18 luni de închisoare.

Clipboard02

 

suspects

UPDATE9: Cei trei bărbaţi implicaţi în atacul de miercuri asupra Charlie Hebdo au fost identificaţi, conform celor anunţate de poliţia franceză în cursul serii de miercuri.

Cei trei, ale căror nume nu au fost date publicităţii, au vârste de 18, 32 şi 34 de ani. Unul dintre ei pare să fie din oraşul Reims, situat la 160 de km de Paris.

Doi dintre atacatori, cei de 32 şi 34 de ani, sunt membri ai aceleiaşi familii de origine franco-algeriană.
Ei s-ar fi întros vara trecută din Siria şi erau în evidenţele poliţiei.

Unul dintre ei făcea parte dintr-o reţea irakiană din Paris, dezmembrată de poliţie în 2008 şi a fost judecat în cadrul acelei anchete.

Între 2003 şi 2005 această reţea a convins zeci de tineri francezi să meargă să lupte în Irak.

Inculpatul a declarat la momentul respectiv: „Înainte, eram un delicvent dar după ce am descoperit religia, nici măcar nu mai luam în calcul că aş putea să mor.”

Cel de-al treilea suspect, cel de 18 ani, figura în evidenţele autorităţilor fără domiciliu declarat.

Miercuri după-amiază, poliţiştii au percheziţionat două locaţii situate în suburbiile capitalei franceze fară a face însă arestări.lm

 

UPDATE8: Parizienii s-au adunat, miercuri seară, în număr mare, în Piaţa Republicii din centrul capitalei franceze, pentru a-i omagia pe cei 12 oameni ucişi în redacţia revistei Charlie Hebdo de un commando islamist, dar şi pentru a-şi arăta susţinerea faţă de valorile lumii libere şi pentru a protesta faţă de fanatismul religios.

Şi în alte oraşe franceze, precum Lyon şi Nisa, au avut loc manifestări similare.

În acelaşi timp, o mişcare de solidarizare cu victimele atacului se desfăşoară pe reţelele sociale, sub hashtagurile Twitter #CharlieHebdo şi #JeSuisCharlie.

Site-urile principalelor publicaţii din Franţa, între care Liberation, Le Monde, şi Le Figaro au afişat bannere negre.

Paris

 

UPDATE7: Hassan Chalghoumi, un imam (lider religios islamic) din suburbia pariziană Darcy, a făcut o vizită la locul atentatului islamist (foto).

imam

 

„Profetul lor (al asasinilor) este Satan. Nu există nicio legătură între credinţa islamică şi această minoritate”, a spus el.

Liga Arabă şi Al-Azhar, cel mai prestigios centru sunnit din Egipt unde se studiază Islamul, au transmis, de asemenea, mesaje de condamnare a atacului asupra redacţiei Charlie Hebdo, subliniind că religia islamică respinge violenţa.

Alte detalii provind filmul acţiunii teroriste au fost relatate de presa internaţională pe parcursul acestei zile.

Astfel, redactorul ziarului L’Humanite a discutat cu designerul Corinne Rey, care a menţionat că se afla în clădire la momentul în care a descins commandoul islamist.

Ea a povestit cum cei doi bărbaţi mascaţi şi înarmaţi au ameninţat-o şi au forţat-o să tasteze codul de acces în clădire.

Site-ul publicaţiei a revenit online miercuri după-amiaza, afişând un mesaj simplu, cu litere albe pe fond negru: Je suis Charlie (Eu sunt Charlie)”. Mesajul este afişat în mai multe limbi – arabă, rusă, spaniolă, germană.

charliehebdofr

 

UPDATE6: Fotografia redactorului-şef al Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier (stânga)şi a lui Jean Cabut (dreapta), ambii ucişi miercuri.

killed_cartoonists

Preşedintele francez Francois Hollande s-a angajat, miercuri, că autorii asasinatului în masă de la redacţia Charlie Hebdo vor fi prinşi şi pedepsiţi.

Hollande, care a vizitat locul atentatului islamist înainte de a participa la şedinţa de urgenţă cu membrii Guvernului, a spus:

Ţara este şocată în faţa atacului terorist. Această publicaţie a fost ameninţată de mai multe ori în trecut. Trebuie să arătăm că suntem uniţi. Trebuie să fim fermi şi puternici în acest moment foarte dificil (…) Mai multe atacuri au fost dejucate în săptămânile anterioare. Suntem ameninţaţi pentru că suntem o ţară liberă”.

Hollande2

 

UPDFATE5: În atacul asupra Charlie Hebdo sunt urmăriţi trei agresori. Precizarea a venit miercuri după-amiaza de la ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.

Stephane Charbonnier, redactorul-şef al Charlie Hebdo, a fost ucis în atac, conform surselor judiciare.

AFP publică numele altor trei membri ai redacţiei, ucişi de comandoul islamist. Este vorba despre caricaturiştii Jean Cabut („Cabut”), Bernard Verlhac („Tignous”) şiGeorges Wolinski („Wolinski”).

Anne Hidalgo, primarul din Paris, i-a chemat printr-un apel pe Facebook pe cetăţenii din capitala franceză la un marş, joi seara, în urma atacului de la redacţia Charile Hebdo.

„Sentimentul, după acest atac, este de oroare absolută. Trebuie să răspundem prin unitate în jurul principiilor sacre ale Republicii franceze”, a scris Hidalgo.

AFP a publicat în cursul zilei de miercuri imagini cu soldaţi francezi trimişi în locuri publice să preîntâmpine comiterea unor acte teroriste. Franţa a ridicat la maxim gradul de alertă teroristă după atacul de miercuri dimineaţă.

AFP soldiers

 

UPDATE4: Fiamnetta Venner, care a lucrat pentru Charles Hebdo, a declarat pentru BBC că jurnaliştii publicaţiei satirice se temeau de un astfel de atac.

„Ne-am temut cu toţii de acest moment şi iată că el a venit. Amintirea prietenilor noştri morţi ne va însoţi în fiecare zi. Însă cred că ei au trezit o intreagă naţiune, pentru că este o generaţie de artişti, de jurnalişti care a dispărut astăzi”, a afirmat ea.

Alte mesaje de condamare au continuat, între timp, să vină de la cancelarul german Angela Merkel – care a spus că islamiştii nu au atacat doar cetăţenii francezi, ci şi libertatea de exprimare şi pe cea a presei – precum şi din partea premierului italian Matteo Renzi şi a secretarului general NATO Jens Stoltenberg.

ch5

 

UPDATE3: Gruparea teroristă ISIS a ameninţat că „va ataca Franţa” cu puţin timp înainte ca publicaţia Charlie Hebdo să distribuie pe Twitter caricatura liderului grupării, Abu Bakr al-Baghdadi, făcând „urări” de Anul nou, relatează Associated Press.

Atacul de miercuri este considerat cel mai sângeros comis în Franţa în ultimele două decenii, cel puţin. El a survenit în timp ce conducerea publicaţiei se afla în şedinţa săptămânală de conţinut editorial, după cum afirmă o sursă citată de presa franceză şi menţionată de BBC.

Casa Albă, premierul britanic David Cameron şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au transmis mesaje în care au condamnat actul terorist.

bullet_trace

UPDATE2: Următorul video, filmat de la înălţime de un martor al atacului, arată scena în care unul dintre terorişti execută cu un foc de armă un poliţist doborât anterior de tirurile agresorilor.

UPDATE: Atacul asupra Charlie Hebdo a fost efectuat de doi bărbaţi mascaţi, înarmaţi, pe lângă automatele Kalaşnikov, cu un lansator de grenade.

BBC relatează că agresorii purtau veşmintele considerate tipice pentru militanţii islamişti, mai exact aşa-numitele „balaclavas” negre, care acoperă capul şi gâtul, şi cartuşiere kaki. Ei au fost auziţi strigând „Allahu Akbar„.

Cei doi au fost implicaţi în schimburi de focuri cu poliţia în afara clădirii după atacul iniţial şi au reuşit să scape.

Forţele de ordine sunt angajate în urmărirea lor.

Preşedintele francez Francois Hollande, care a ajuns la locul acţiunii teroriste, a spus că „cel puţin 40 de persoane au fost salvate”. Hollande urmează să participe la o reuniune de urgenţă a cabinetului în contextul în care capitala franceză a fost pusă sub cel mai înalt grad de alertă teroristă.

Până în prezent, autorităţile au confirmat moartea unui jurnalist printre cele 11 victime. Doi dintre decedaţi sunt poliţişti.

ch211 oameni au fost ucişi, miercuri, la Paris, într-un atac armat fără precedent, la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo.

Alte 10 persoane au fost rănite, dintre care 5 se află în stare critică.

În urma atacului, capitala Franţei a fost pusă sub alertă teroristă de grad maxim.

Atacul a avut loc în prima parte a zilei, când bărbaţi mascaţi au intrat în clădire şi au deschis focul. Până la 50 de focuri au fost trase, conform relatărilor presei internaţionale. Agresorii au folosit automate Kalaşnikov.

Alte relatări pomenesc de persoane aflate în sediul publicaţiei şi care şi-au căutat scăparea fugind pe acoperiş.

Agenţiile de presă internaţionale au publicat fotografii în care se văd inclusiv maşini ale poliţiei franceze ciuruite de gloanţe.

Preşedintele francez Francois Hollande, care a calificat atacul drept o acţiune teroristă de o barbarie fără margini, a ajuns în urmă cu puţin timp la sediul publicaţiei franceze.

Ultima postare pe contul de Twitter al Charlie Hebdo se referea la liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi.

 

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

8 Responses to UPDATE. Asasinii islamişti din redacţia Charlie Hebdo, încolțiți de poliție| FOTO, VIDEO

  1. […] amplă, miercuri noaptea, în orașul Reims, căutându-i pe cei trei bărbaţi suspecți după atentatul soldat cu 12 morţi din redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo. Presa a relatat că suspecţii ar fi fost încolţiţi în vecinătatea Crucii Roşii. Imagini cu […]

  2. […] din București: Aruncă în derizoriu educația și promovează un comportament iresponsabil • UPDATE. Asasinii islamişti din redacţia Charlie Hebdo, încolțiți de poliție| FOTO, VIDEO • CTP, despre Ponta: I-a dispărut zâmbetul de „hoț școlar și pervers” • […]

  3. […] terorist a dus la moartea a 12 persoane, printre ele aflându-se patru caricaturiști ai publicației și doi polițiști. Stephane […]

  4. […] perspectivă interesantă asupra contextului în care s-a derulat atacul islamist asupra redacţiei Charlie Hebdo vine din partea unei autorităţi în materie: Salman Rushdie (foto […]

  5. […] Ion Cristoiu: „Iohannis i-a aprobat lui Gâdea atacurile la adresa justiţiei” • UPDATE. Commando-ul islamist ucigaş, încă în libertate după atacul asupra Charlie Hebdo. Reacţ… • CTP, despre Ponta: I-a dispărut zâmbetul de „hoț școlar și pervers” • […]

  6. […] Ion Cristoiu: „Iohannis i-a aprobat lui Gâdea atacurile la adresa justiţiei” • UPDATE. Guvernul scoate ARMATA pe străzile Parisului după atacul islamist asupra Charlie Hebdo • CTP, despre Ponta: I-a dispărut zâmbetul de „hoț școlar și pervers” • […]

  7. […] Ion Cristoiu: „Iohannis i-a aprobat lui Gâdea atacurile la adresa justiţiei” • UPDATE. Guvernul scoate ARMATA pe străzile Parisului după atacul islamist asupra Charlie Hebdo • CTP, despre Ponta: I-a dispărut zâmbetul de „hoț școlar și pervers” • […]

  8. […] Ion Cristoiu: „Iohannis i-a aprobat lui Gâdea atacurile la adresa justiţiei” • UPDATE. VIDEO. Vânătoare de terorişti ISIS la Paris după atacul cu 12 morţi asupra publicaţiei… • CTP, despre Ponta: I-a dispărut zâmbetul de „hoț școlar și pervers” • […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top